21/12/2023

Dit was Get Smart Live

Het Get Smart Live programma voor 2023 zit er alweer op. We kijken tevreden terug op een reeks geslaagde webinars met boeiende sprekers die ons inspireerden over innovatieve topics. In januari zijn we gestart met een kennismaking met de Smart Region Office, een samenwerking tussen Digitaal Vlaanderen, VLAIO en het Agentschap Binnenlands Bestuur. Nils Walravens van VLAIO vertelde wat SRO doet om van Vlaanderen een koploper te maken op vlak van digitale innovatie, maar ook hoe ze de lokale besturen kunnen ondersteunen en begeleiden.

In februari hadden we Jasmien Wellens op digitaal bezoek. De projectleider innovatie en digitalisering bij Stad Roeselare lichtte het slimme waterbeheer van de stad toe. Met projecten als Rainbrain en Smartwaterland heeft de stad in de afgelopen jaren sterk ingezet op tools die wateroverlast, droogte en waterkwaliteit in kaart helpen brengen en managen.

In maart was het de buurt aan stad Brugge. Daar hebben ze samen met imec gesleuteld aan een Digital Twin die als digitale replica van de stad op basis van real-time data allerlei analyses en voorspellingen kan maken. Denk maar aan luchtkwaliteit, mobiliteit en drukte. Smart City coördinator Ide Vandenbroucke legde uit hoe die technologie ingezet wordt.

Na de zomerbreak spitsten we ons toe op generatieve AI. Collega Katja Zadorina liet de deelnemers kennismaken met de courante toepassingen Chat GPT, Google Bard en Bing AI. Elk heeft zijn voor- en nadelen en na een korte vergelijkende studie was het tijd om er effectief mee aan de slag te gaan. De deelnemers kregen heel wat suggesties over hoe ze de tools kunnen gebruiken in hun dagelijks werk. 

Na zijn bezoek aan het Smart City World Expo Congress in Barcelona, kwam Jens Rappé ons vertellen over Urban Sense. Het concept voor Urban Sense is ooit ontstaan bij de steden Brugge, Roeselare en Leuven die tot de vaststelling zijn gekomen dat ze met gemeenschappelijke uitdagingen zaten op vlak van data en databeheer. Vandaag is het resultaat een consortium tussen Sirus en Cegeka dat een veelzijdige tool aanbiedt waar lokale besturen zelf mee aan de slag kunnen.

We sloten het jaar af met Tim Denoulet, projectmanager organisatieontwikkeling bij gemeente Wingene. Daar hebben ze serieuze stappen gezet om de digitale dienstverlening volledig af te stemmen op de noden van de burger, maar ook de interne werking zo efficiënt mogelijk te organiseren. Met de middelen uit de subsidiepot van Gemeente zonder gemeentehuis worden momenteel mooie projecten gerealiseerd.

In februari 2024 zijn we terug met een splinternieuw programma. Hou onze website in de gaten of abonneer je op de Get Smart nieuwsbrief!

Heb je een sessie gemist of zou je graag een van onze sessies herbekijken? Neem dan even contact met ons op. Heb je zelf een leuk project op topic voor in de Get Smart Live? Laat het ons weten: getsmart [at] wvi.be