De toekomst van pilootprojecten
Over het aanbod van events die georganiseerd worden binnen Vlaanderen met het oog op de verdere evolutie van het smart landschap en digitaliseren, kunnen we niet klagen. Op 1 december namen we deel aan de ‘City of Things’ intervisiedag die VLAIO organiseerde in Leuven. WVI is zelf betrokken in 2 lopende City of Things projecten, REVOLT met stad Roeselare en ThermAI, met stad Brugge. De keuze om aanwezig te zijn was dus snel gemaakt.
Een aantal sprekers kwamen daar hun lopende of afgeronde projecten voorstellen. Tim Guily – MoDi (Leuven), Tinne Cahy -Monitoring van de Laak (Tremelo), Pieter-Jan Fieremans - Lokaal 3D (Provincie Oost-Vlaanderen), James Van Zandweghe – Mobiele sensorunits en MLaas (Roeselare), Kevin Picalausa – Welkomapp (Mechelen) en Koen van den Eynde Stroommakelaar (IOK).
De City of Things projecten zijn innovatief, uitdagend en ambitieus, wat ervoor zorgt dat opschaling geen evidentie is. Het gaat vaak over complexe vraagstukken waar tijd en geld voor nodig zijn. Daarnaast zijn er nog de typische 'smart hick-ups': sensoren die meer onderhoud nodig hebben dan voorzien, kalibratie die niet helemaal op punt staat. Ook de context waarbinnen lokale besturen werken speelt niet altijd in het voordeel van de projecten. Gemeentebesturen werden in de afgelopen jaren sterk geconfronteerd met personeelstekort en moesten duidelijke prioriteiten stellen. Investeren in een innovatief project staat in zo'n context niet helemaal vanboven op het lijstje en vormt soms een te groot risico.
Wil dit zeggen dat dit allemaal een maat voor niets is? Uiteraard niet, falen en leren hoort bij innovatie. En wie twijfelt over de resultaten van innovatie en meer specifiek de opschaling van onder andere de City of Things projecten, die moet zeker eens kijken naar ‘Lokaal Digitaal’, een initiatief van de Smart Region Office). Lokaal Digitaal wil werk maken van de best practices en succesvolle elementen uit de City of Things projecten. Deze moeten zoveel gerepliceerd worden in Vlaanderen. Bij WVI hebben wij dezelfde ambitie. REVOLT en ThermAI zijn enerzijds heel innovatief, maar kunnen anderzijds ook breder ingezet worden binnen Vlaanderen.
De conclusie van de intervisiedag was vooral dat we moeten blijven samenwerken in een groter ecosysteem in plaats van met dezelfde zaken naast elkaar bezig zijn. Daar kunnen we alleen maar mee instemmen!
Meer weten over onze projecten? Aarzel niet om contact op te nemen via getsmart [at] wvi.be