Tielt Noord Uitbreiding - start infra
05/03/2024

Infrastructuurwerken voor uitbreiding Tielt Noord van start

Stad Tielt en WVI slaan de handen in elkaar om het regionaal bedrijventerrein Tielt Noord op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 38 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur WVI. “Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”

Langs de N37 in Tielt ontwikkelt WVI in samenwerking met de stad extra ruimte om te ondernemen. Burgemeester Luc Vannieuwenhuyze, schepen Joris Vande Vyvere en algemeen directeur van WVI, Geert Sanders geven vandaag het startschot voor de infrastructuurwerken. Het komende jaar wordt het 38 ha groot bedrijventerrein uitgerust met wegenis en riolering. Na de aanleg van deze infrastructuur, de groenzone en de integratie van de waterhuishouding door een open waterbuffering blijft er netto nog 29 hectare beschikbaar voor bedrijven van regionaal belang. 

“De infrastructuurwerken worden uitgevoerd door Verhelst Aannemingen en nemen zo’n anderhalf jaar in beslag” steekt burgemeester Luc Vannieuwenhuyze van wal. “Bedrijven met een ruimtevraag groter dan 5.000 m² kunnen zich vestigen op de nieuwe bedrijvenzone. De uitgifte van de percelen zal gebeuren op maat van de bedrijven en in overeenstemming met de toewijzingscriteria. Als alles volgens planning verloopt, zal het terrein eind 2025 bouwrijp zijn.”

WVI staat garant voor een kwalitatieve vestigingslocatie die gekenmerkt wordt door een evenwichtige waterhuishouding, duurzame groenaanleg, hedendaagse architectuur en het gebruik van hernieuwbare energie. Zo worden in en rond het bedrijventerrein maar liefst 720 streekeigen bomen aangeplant en is er een collectieve waterbuffercapaciteit van 11.700 m³ - waar brandweer (1.400 m³) en lokale landbouwers (2.000 m³) gebruik van kunnen maken. Bovendien maken we in dit project onze naam als ‘circulaire voortrekker’ waar: zo wordt 100 m van een doodlopende zijstraat aangelegd in circulaire beton - waarbij 20% natuurlijk granulaat vervangen wordt door hoogwaardig gerecycleerd betongranulaat. WVI gaat voor het eerst verder dan het Standaardbestek 250 voor de wegenbouw, maar leggen dezelfde prestatie-eisen op als klassiek beton. 

Ook op de bedrijfspercelen staat duurzaamheid voorop. Elke investeerder moet in zijn bouwplannen toelichten hoe hij zijn daken wil benutten voor hernieuwbare energieproductie. Het dakoppervlak dat niet wordt gebruikt door het bedrijf zelf, kan door WVI in opstal genomen worden om extra zonnepanelen te voorzien waarmee in de extra noden van andere bedrijven kan voorzien worden.

“Tot slot is er ook aandacht voor duurzame mobiliteit”, zegt schepen Joris Vande Vyvere. Zo wordt er ter hoogte van de in- en uitgang van het bedrijventerrein langs de Ruiseleedsesteenweg (N37) een nieuw en veiliger kruispunt gerealiseerd, met verkeerslichten en een afslaande strook. Ook in het bedrijventerrein en langs de Kanagemstraat wordt een vrijliggend fietspad aangelegd.  Bovendien realiseren we op het bedrijventerrein ook een vrachtwagenparking.”

Ondernemers die zich nog kandidaat willen stellen voor een bedrijfsperceel kunnen dat via www.wvi.be/ondernemen/inschrijven. Wie een vraag heeft of bijkomend advies wil, neemt contact op via ondernemen [at] wvi.be (ondernemen[at]wvi[dot]be)  of tel. 050 36 71 71.