06/04/2009

Wvi ondertekent de samenwerkingsovereenkomst met de buren uit de Duinkerkse regio

Op vrijdag 3 april hebben politieke vertegenwoordigers van de betrokken overheden en publieke partners, in aanwezigheid van minister Hilde Crevits en Préfet de région Jean-Michel Bérard, in het Provinciaal Hof in Brugge de samenwerkingsovereenkomst van de Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d' Opale ondertekend, de bestuursorganen ervan samengesteld en de begroting voor het eerste werkjaar vastgelegd.

Wvi is meestichtend lid van deze EGTS. Katarina De Fruyt van wvi, zal, samen met Stéphanie Verbèke van de Communauté urbaine de Dunkerque (CUD), het codirectieschap waarnemen.

Deze EGTS, met zetel in Duinkerke, is de opvolger van het feitelijke, maar juridisch niet gestructureerde Platform West-Vlaanderen / Flandre - Dunkerque - Côte d' Opale dat vier jaar geleden werd opgericht. De juridische structurering streeft een dubbel doel na: enerzijds de bestaande samenwerking versterken dank zij een specifieke, grensoverschrijdende structuur met eigen budget en werkingsmiddelen en anderzijds de Europese autoriteiten een signaal geven dat, op het ogenblik dat wordt nagedacht over het cohesiebeleid voor de periode 2014-2020, deze streek een pioniersrol wil vervullen in de grensoverschrijdende samenwerking.

De inhoudelijke thema's voor samenwerking zijn dezelfde als die van het Platform: gezondheidszorg, mobiliteit, ruimtelijke ordening, milieu en waterbeheer, toerisme, cultuur, arbeidsmarkt, economische ontwikkeling, valorisering van het landelijk karakter. Dat nu alle betrokken overheden in het gebied deelnemen aan de EGTS, met inbegrip van de hogere overheden (de Franse staat, de federale en de Vlaamse overheid) moet het wel mogelijk maken ambitieuzere projecten op te zetten.

Het referentiegebied van de grensoverschrijdende structuur is de Côte d' Opale met zijn hinterland en West-Vlaanderen, met klemtoon op de Westhoek en de kust aan Belgische zijde en het arrondissement Duinkerke aan Franse kant. Er nemen in totaal 13 overheden of publieke partners deel aan deze grensoverschrijdende structuur: de Franse staat, Région Nord - Pas-de-Calais, Département du Nord, Département du Pas-de-Calais, Communauté Urbaine de Dunkerque, AGUR, Pays Moulins de Flandre en Pays Coeur de Flandre aan Franse zijde en de federale overheid, de Vlaamse overheid, Provincie West-Vlaanderen, RESOC Westhoek en uiteraard wvi aan Belgische zijde.

De EGTS West-Vlaanderen / Flandre - Dunkerque - Côte d' Opale is de tweede dergelijke structuur aan de Frans-Belgische grens, na de Eurometropool Lille - Kortrijk - Tournai.