Straatvinken
07/10/2022

[GetSmart Live] lanceert nieuwe inspiratiesessie

Straat-O-sfeer / Straatvinken - 08.11.2022 - 11u00

Nieuwe kijk op leefbaarheid

Met het burgerwetenschapsproject Straatvinken gaan onderzoekers al 5 jaar lang na of we op goede weg zijn voor de noodzakelijke modal shift naar duurzamer verkeer. Dat gebeurt via een speciale teltool of een papieren telformulier. Tijdens het telmoment noteren duizenden burgers gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door hun straat passeren. Afgelopen editie namen naar schatting 3.500 burgers in heel Vlaanderen deel aan de verkeerstelling. 



Sinds 2019 is Straatvinken uitgebreid met straat-O-sfeer, het tweede luik van het leefbaarheidsonderzoek. Hoe beoordelen burgers het verkeer in hun straat, de mogelijkheid tot sociaal contact, het geluid enzovoort? Is dat nu anders dan voor of tijdens de coronacrisis? En overwegen ze zelf hun mobiliteitsgedrag aan te passen?

Gastspreker Huib Huyse

Tijdens Get Smart Live presenteert onze gastspreker Huib Huyse de innovatieve aanpak van dit 'citizen science' onderzoek en nieuwe inzichten op bewonersbeleving die naar boven kwamen. Hij vertelt ook hoe een groeiend aantal lokale besturen en buurtcomités er mee aan de slag gaan.



Huib Huyse is hoofd van de onderzoeksgroep duurzame ontwikkeling bij HIVA - KU Leuven en stond mee aan de wieg van de burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen, het prijswinnend project dat heel Vlaanderen de luchtkwaliteit liet meten. Sinds 2018 coördineert hij Straatvinken.

Inschrijven

Deze GetSmart Live-sessie gaat digitaal van start op 8 november om 11u00. 

Inschrijven kan eenvoudig via https://www.wvi.be/get-smart-live#formulier



Bij vragen of suggesties, neem contact op via getsmart [at] wvi.be of 050 36 71 71.