Get Smart Live
GET SMART LIVE
online inspiratiereeks
WVI nodigt je vanaf 1 oktober 2020 uit op een inspirerende reeks online sessies. Tijdens Get Smart Live brengen interessante sprekers je de meest actuele ontwikkelingen in hun vakgebied op het vlak van innovatie, digitale transformatie en smart cities. Heb je zelf een idee voor een Get Smart Live-sessie dat in het rijtje past? Of wil je meer weten over hoe WVI je kan ondersteunen? Laat het ons weten via getsmart@wvi.be.
Programma
Welkom - Kris Declercq, burgemeester Roeselare en voorzitter WVI
Innovatie is onzin, lang leve innovatie - Gerrie Smits Wat houdt de digitale transformatie precies in voor lokale besturen? Gerrie Smits schetst het belang en de valkuilen van de actuele ontwikkelingen op het vlak van innovatie, digitale transformatie en smart cities.
| |
Citizen Science - Jef Van Laer, adviseur SCIVIL & Tim Guily, beleidsaviseur stad Leuven Welke rol kunnen burgers spelen bij het onderzoeken van een maatschappelijk probleem in hun omgeving? Jef Van Laer geeft een inleiding tot de principes van 'Citizen Science'. Vanuit de stad Leuven (die recent de ‘European Capital of Innovation’ prijs binnenhaalde) wordt a.d.h.v. het project "Leuven.cool" toegelicht op welke manier burgerparticipatie vorm krijgt binnen de Leuvense Smart City aanpak.
| |
Drone technology - Silke Beirens, schepen Stad Oostende en Rob De Roo,VIVES DroneLab We brengen de expertise van Vives DroneLab tot bij jou. Rob De Roo dompelt je in sneltreinvaart onder in het wat en hoe van drones, de huidige en toekomstige mogelijkheden. Drones en artificiële intelligentie inzetten om meeuwennesten op te sporen? Schepen Silke Beirens vertelt hoe ze in Oostende nieuwe technologie gebruiken om hardnekkige problemen op te lossen.
| |
Citizen Science in de praktijk - Gino Dehullu, Stad Roeselare en Brecht Zwaenepoel, WVI Precies meten waar en hoeveel het regent? Brecht Zwaenepoel en Gino Dehullu nemen je mee naar Roeselare, waar ze door middel van digitale regensensoren de waterlopen beter kunnen beheren en zo wateroverlast helpen verminderen.
| |
Op welke manier kan gegevensanalyse dienen als beleidsondersteunend middel? Bart Boute kijkt naar de bruikbaarheid van sensordata voor ruimtelijke analyse en blikt terug op het belang van geodata bij de communicatie rond Covid-19.
| |
Data & privacy: Het is geen lachtertje... - Gemeente Willebroek en WVI Wat als… het computersysteem van je gemeente wordt gehackt? Burgemeester Eddy Bevers komt vertellen hoe hij de hacking bij gemeente Willebroek beleefde, welke impact het had op de dienstverlening en welke lessen andere besturen uit dit voorval kunnen trekken.
|
Context
In deze uitdagende tijden volgen technologische ontwikkelingen elkaar in sneltempo op en beïnvloeden ze ons dagelijks leven. Iedereen wil mee zijn met de digitale transformatie en alles moet zo 'slim' mogelijk zijn. Dit creëert verwachtingen bij burgers over de dienstverlening van bedrijven en van alle lokale besturen, klein en groot. Maar wat houdt deze transformatie precies in voor lokale besturen en hoe kunnen ze ermee aan de slag in een lokale context? Op welke veranderingen moeten ze inspelen, op welke niet en hoe maken ze de juiste keuzes?
Actueel tijdens en na de corona-crisis
De corona-crisis heeft de druk op deze transformatie en de zoektocht naar slimme toepassingen in het dagelijkse leven en dienstverlening nóg verhoogd. Dit sterkt WVI in haar doel om dit thema op de agenda te zetten en om – met een aangepast concept – de lokale besturen hieromtrent op langere termijn te ondersteunen.
Opportuniteiten en valkuilen van slimme toepassingen
De focus van deze reeks wordt in de eerste plaats gelegd op de opportuniteiten en potentiële valkuilen van “slimme” toepassingen voor elk lokaal bestuur, van kleine plattelandsgemeente tot grote centrumstad. In meerdere boeiende webinars worden verschillende concrete toepassingen besproken binnen en buiten Vlaanderen in relevante domeinen zoals overlastbestrijding, mobiliteit, energie, publiek patrimonium, openbaar domein enz. Het wordt een boeiende en gevarieerde reeks.
Datum & locatie
Deze sessies gaan online door telkens om 11u00. Wie ingeschreven is, zal op voorhand een link ontvangen waarmee kan deelgenomen worden aan de sessies.
Relevante content wordt indien mogelijk nadien beschikbaar gesteld in deze gesloten LinkedIn group.
Sessies
01 oktober 2020
Welkom door Kris Declercq
Burgemeester Roeselare en voorzitter WVI
Kick-off door Gerrie Smits - digitaal strateeg
Gerrie Smits is een digitaal strateeg, consultant en coach. Hij heeft 25 jaar ervaring in industrieën die disrupted zijn door het internet. Dat maakt hem een hands-on expert in de impact van technologie op organisaties, producten, mensen,… Hij werkte zowel voor grote corporates en overheden, maar ook voor kleine modemerken en start-ups. In 2018 publiceerde hij het boek 'Blockchain is WTF, Waarschijnlijk Toch Fundamenteel'.
Gerrie houdt van innovatie en de status quo in vraag te stellen, maar is ondertussen ook oud genoeg om de waarde van gezond verstand te snappen.
Voor hij freelance ging, schreef Gerrie over muziek, maakte hij TV en richtte hij 2 start-ups op in Londen. Daarna werkte hij een paar jaar bij stad Antwerpen als digitaal strateeg en was hij Program Director voor de postgraduaat opleiding Digital Business (Antwerp Management School / KdG Hogeschool).
29 oktober 2020
SCIVIL - Citizen Science
SCIVIL is een jong kenniscentrum dat begin 2019 werd opgericht ter ondersteuning van Citizen Science in Vlaanderen, een partij bij uitstek dus om te komen spreken over het fenomeen van 'citizen science' dat de laatste jaren sterk in opmars is. Bij burgerwetenschap werken burgers samen met professionele wetenschappers aan allerlei onderzoeksprojecten door metingen en testen uit te voeren, data te verzamelen,… Wie heeft nog niet gehoord van projecten als AIRbezen of CurieuzeNeuzen waardoor luchtvervuiling als maatschappelijk probleem sterk op de agenda werd gezet, mede door het betrekken van "gewone burger-wetenschappers. Door de grote betrokkenheid van burgers kan Citizen science ervoor zorgen dat er meer onderzoek gedaan wordt rond onderwerpen waar de maatschappij behoefte aan heeft. In de Coronaperiode nam burgerwetenschap een vlucht, en zagen vele initiatieven van burgers om via wetenschap de samenleving verder te helpen het licht. Ook de lokale besturen kunnen hier een belangrijke rol in spelen, bv. door samenwerkingen aan te gaan met deze burgerinitiatieven. De Vlaamse overheid lanceert regelmatig subsidieoproepen voor nieuwe Citizen Science projecten. Jef Van Laer stelt de organisatie SCIVIL en haar doelstellingen voor, geeft u een inleiding tot 'Citizen Science', en licht de mogelijkheden hiervan verder toe.
Het is een thema dat relevant is voor iedereen die meer te weten wil komen over het fenomeen van burgerwetenschap, en de mogelijkheid tot het actief betrekken van burgers bij het onderzoeken van een relevant maatschappelijk probleem in de eigen omgeving.
Jef Van Laer, adviseur citizen science, kwam bij het Scivilteam terecht na acht jaar ervaring als wetenschapscommunicator bij VUB. Zijn passie voor citizen science liep hij op door het communicatieluik van het project 'Oog voor Diabetes' te begeleiden. Bij Scivil is Jef verantwoordelijk voor de organisatie van netwerkevents en inspiratiesessies. Lerende netwerken starten en ondersteunen is één van zijn basistaken.
Scivil legt zich toe op het promoten van en adviseren over citizen science in Vlaanderen. Scivil ondersteunt citizen science initiatieven met kennis en creëert netwerkkansen voor diverse spelers die bezig zijn of willen starten met citizen science.
Tim Guily is sinds november 2018 als Smart City beleidsadviseur werkzaam bij de stad Leuven, die zeer recent van de Europese Commissie de titel ‘European Capital of Innovation’ in ontvangst mocht nemen. De stad volgt hiermee Parijs op, en versloeg steden als Milaan, Valencia en Wenen door o.a. de sterke nadruk op het betrekken van stadsinwoners bij het verhogen van haar levenskwaliteit. Tim zal in deze sessie ons aan de hand van het project Leuven.cool, meer vertellen over de rol die burgerparticipatie speelt in de Leuvense Smart City aanpak, en de werkwijze, resultaten, succesfactoren en knelpunten in dit project toelichten. Met dit project bestudeert de KU Leuven, in samenwerking met de klimaatvzw Leuven2030, de stad Leuven en het KMI, het stadsklimaat in Leuven. Het tracht onder meer het matigende effect van groene elementen in de stad en in de tuinen van burgers in kaart te brengen.
17 december 2020
Drone technology
Tijdens deze sessie vliegen we er meteen in en worden we door Rob De Roo ingewijd in het wat en hoe van drones. We kijken welke toepassingen er momenteel al zijn en wat er in de toekomst mogelijk wordt en hoe deze technologie kan bijdragen in antwoord op kwesties waar lokale besturen mee te maken krijgen. Rob heeft een jarenlange expertise op dit gebied en werkt als docent luchtvaart bij Vives en als onderzoeker aan het Vives DroneLab.
Sinds vorig jaar is Oostende in zee gegaan met het bedrijf ‘Is it a plane’. De bedoeling is om op een slimme manier het aantal broedgevallen van grote meeuwen te monitoren. Met behulp van drones en een AI (artificial intelligence) algoritme kunnen meeuwennesten opgespoord en automatisch herkend worden. De stad gebruikt de gegevens in het kader van haar vernieuwde aanpak om overlast tegen te gaan. Het ‘meeuwenteam’ hanteert een proactieve werkwijze, maar gaat ook op pad om overlastmeldingen op te volgen.
04 februari 2021
Citizen Science in de praktijk
Waterbeheerders, smart things enthousiasts, scholen, klimaatverantwoordelijken.
Brecht Zwaenepoel studeerde in 2010 af als industrieel ingenieur automatisering en hernieuwbare energie (KHBO). Na 8 jaar gewerkt te hebben als (post)doctoraal onderzoeker hernieuwbare energie aan Universiteit Gent, kwam hij in 2018 bij WVI als deskundige energie. Sinds 2020 is hij binnen WVI lid van de teams ‘hernieuwbare energie’ en ‘smart city’ en werkzaam op verschillende klimaat, energie en smart city projecten.
Gino Dehullu is sinds 2015 Strategic advisor en project manager bij stad Roeselare. Hij beheert en begeleidt Europese en regionale projecten in onder andere de domeinen ‘smart city’, ‘cities in transition’ en stadsmarketing.
04 maart 2021
Smart GIS

Bent u geïnteresseerd in gegevensanalyse als beleidsondersteunend middel, in de kracht van live data in plaats en tijd, of in de ouderwetse pracht van de juiste kaart om een boodschap over te brengen, dan is deze sessie voor u.
De presentatie wordt laagdrempelig gebracht, en is doorspekt met aanschouwelijke voorbeelden. Voor iedereen te volgen, zonder voorkennis van GIS of databeheer.
01 april 2021
Data & Privacy
Data & privacy: 100% veiligheid is een illusie en dat weten hackers ook. Op 25 januari 2020 werd het computersysteem van de gemeente Willebroek platgelegd door hackers. Willebroek is het eerste bestuur in Vlaanderen dat zo openlijk gecommuniceerd heeft over de cyberaanval. Burgemeester Eddy Bevers komt vertellen hoe hij de hacking beleefde, welke impact het had op de dienstverlening en welke lessen andere besturen uit dit voorval kunnen trekken.
Spreker(s)
- Eddy Bevers - Burgemeester Willebroek
- Dirk Blommaert - Algemeen directeur Willebroek
- Steven Vermeeren - noodplanningscoördinator
Inschrijven
Schrijf je in voor de Get Smart Live-sessies: |