22/06/2022

Get Smart Live: online inspiratiereeks

Tijdens Get Smart Live nodigen we interessante sprekers uit om op een uur tijd te vertellen over actuele ontwikkelingen op het vlak van innovatiedigitale transformatie en smart cities.

 

Datum & locatie

De sessies zijn digitaal en starten telkens om 11 uur. Na inschrijving via het onderstaande formulier ontvang je een deelnamelink. 

Heb je zelf een idee voor een Get Smart Live-sessie dat in het rijtje past? Wil je meer weten over hoe WVI je kan ondersteunen? Of zou je graag een voorgaande sessie herbekijken? Laat het ons weten via getsmart [at] wvi.be

 

Programma

---

UITGESTELD - 23.06.2022 - 11u00

Straat-O-sfeer - Huib Huyse (KU Leuven)

Je hebt waarschijnlijk al eens gehoord van 'straatvinken', het grootste burgerwetenschapsproject project over mobiliteit en leefbaarheid in Vlaanderen. Daarbij wordt jaarlijks een telmoment georganiseerd om na te gaan hoe gezond het verkeer in onze straten is. Dat gebeurt via een speciale teltool of een papieren telformulier. Tijdens het telmoment noteren duizenden burgers gedurende één uur hoeveel voetgangers, fietsers en andere voertuigen er door hun straat passeren. Sinds 2019 is Straatvinken uitgebreid met straat-O-sfeer, een grootschalig citizen science onderzoek over leefbaarheid op straatniveau. Met een kort verhaal schetsen bewoners hoe ze de leefbaarheid van de straat dagelijks ervaren. Huib Huyse vertelt tijdens deze sessie het verhaal achter straat-O-sfeer en schetst hoe een groeiend aantal lokale besturen en buurtcomités er mee aan de slag gaan.

Huib Huyse is hoofd van de onderzoeksgroep duurzame ontwikkeling bij HIVA - KU Leuven en stond mee aan de wieg van de burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen, het prijswinnend project dat heel Vlaanderen de luchtkwaliteit liet meten. Sinds 2018 coördineert hij Straatvinken, het grootste burgerwetenschapsproject project over mobiliteit en leefbaarheid in Vlaanderen.

---

21.04.2022- 11u00

Project VLOED - Stad Brugge

In Brugge wordt drukte in de winkelstraten sinds kort op een slimme manier gemeten. Dit kadert binnen het proefproject VLOED (Voorspellen Lokale Ondernemers en Economie door Drukte) waar stad Brugge samen met Stad Gent aan meewerkt.

Het project heeft als doel om aan economische actoren binnen de stad (handelaars, horeca-uitbaters, ondernemers, investeerders,…) een platform te bieden dat hen bruikbare informatie geeft over het druktebeeld in de stad. Dat gebeurt met behulp van artificiële intelligentie (data en algoritmes) en met respect voor privacy. Dit datagedreven project past daarbij goed binnen de Smart-City strategie van de stad.

Tijdens deze Get Smart Live sessie nodigen we Lode Nulens uit om het project toe te lichten en een actuele stand van zaken te gegeven. Lode is al meer dan 17 jaar ICT Manager bij Stad Brugge en werkt mee aan verschillende smart-, IoT- en digitaliseringsprojecten.

---

17.03.2022 - 11u00

amai! (AI projecten in Vlaanderen) – Kristien Rombouts (Scivil)

Het project ‘amai!’ wil burgers betrekken bij de ontwikkeling van artificiële intelligentie (AI). Hiervoor brengen ze AI-experts en burgers samen rond 4 thema’s (klimaat & milieu, mobiliteit, gezondheid, werk).

Binnen hun traject hebben ze 4 projecten geselecteerd die een subsidie ontvangen om slimme toepassing te ontwikkelen als antwoord op maatschappelijke uitdagingen. Een van die projecten is de slimme bomenkaart die in samenwerking met Vives Hogeschool dit jaar zal worden ontwikkeld. Kristien Rombouts van Scivil komt tijdens deze Get Smart sessie meer vertellen over de werking van amai! en het gelopen traject, maar ook Vives komt aan het woord om de slimme bomenkaart verder toe te lichten.

---

Inschrijven

 

Sessie
Ik heb kennis genomen van de privacyverklaring en ga ermee akkoord dat WVI mijn persoonsgegevens mag gebruiken in het kader van mijn vraag of inschrijving.