
Get Smart Inspiratiedag
Graag nodigen we je uit op onze eerste fysieke Get Smart Inspiratiedag in Centrum d’Abdij in Brugge. Het wordt een boeiende voormiddag over smart cities en digitale innovatie met gastsprekers en break-out sessies.
De rode draad doorheen het programma is energie, een actuele topic die om een slimme aanpak vraagt. We sluiten af met een netwerklunch, waarbij je van gedachten kan wisselen met collega’s en mensen die bezig zijn met ‘smart’ vanuit andere werkvelden. Voor de nieuwsgierigen is er ook een innovatiebeurs, waar je meer kan te weten komen over slimme toepassingen en projecten.
Programma
We starten de dag met Frederik Loeckx, algemeen directeur van de Vlaamse speerpuntcluster voor Energie, Flux50. De ledenorganisatie helpt Vlaanderen om internationale erkenning te krijgen als Smart Energy Region. Flux50 faciliteert sectoroverschrijdende samenwerking tussen energie-, IT- en bouwbedrijven om het concurrentievermogen van de Vlaamse slimme energie-industrie in de overgang naar koolstofarme systemen te versterken.

Frederik studeerde in 1996 af als elektrotechnisch ingenieur aan de Universiteit van Leuven. Hij werkte als adviseur innovatiestrategie en innovatieprojecten bij de Vlaamse overheid. In 2006 richtte Frederik Loeckx Triphase op, een spin-off van de universiteit van Leuven, die internationaal actief is met onderzoekssystemen voor slimme energiesystemen en het bedrijf uitbouwde tot 16 mensen voor eigen rekening. Tot 2016 was Frederik CEO van het bedrijf, waar hij nog steeds lid is van de raad van bestuur. Namens Triphase was Frederik 6 jaar lang lid van de raad van bestuur van Flux50 en aanwezig in verschillende innovatieadviesgroepen in Vlaanderen. In de commissie Energie van het Vlaams Parlement werd Frederik meerdere keren als expert geconsulteerd.
Thermocar
Tijdens koude winternachten rijdt de thermocar uit om warmteverliezen van woningen in beeld te brengen. Veel gemeenten zetten straatthermografie in als sensibiliserend instrument om burgers ertoe aan te zetten werk te maken van energierenovatie. Tijdens deze break-out vertelt Jeroen Verbeke over het groeitraject dat de thermocar heeft afgelegd en de toekomstige plannen om met behulp van artificiële intelligentie en machine learning de tool verder te optimaliseren.

Jeroen Verbeke is ingenieur en werkt bij WVI als energiedeskundige. Hij heeft ruim 10 jaar ervaring op vlak van gebouwenthermografie en stond mee in voor de ontwikkeling en optimalisatie van de Thermocar. Hij heeft meegewerkt aan verschillende projecten, waaronder See2Do!
Energiedelen
Tijdens deze break-out staat Nathan Van Wouwe stil bij het concept van energiedelen tussen publieke gebouwen en KMO zones. Wat kan de rol van een gemeente in dit verhaal zijn en hoe begin je aan zo'n onderneming? Wat met vraaggerichte sturing van realtime data en het inrichten van laadinfrastructuren?

Nathan Van Wouwe is Energiecoördinator bij Intercommunale DDS. Binnen die job streeft hij ernaar om op lokale schaal bij te dragen aan de aanstaande energietransitie. Zijn focus ligt op lokale energiegemeenschappen, optimalisatie van productiemiddelen, ontwikkeling van centrale energie-infrastructuur,... Nathan studeerde ‘Environmental & Sustainability Management’ in Gent.
Stronghouse
Binnen het Stronghouse project wordt de uitdaging van woningrenovatie op een slimme manier benaderd. Met behulp van data en digitale tools worden specifieke doelgroepen geïdentificeerd, gesensibiliseerd en geactiveerd om over te gaan tot de energetische renovatie van hun woning. Tijdens deze break-out geeft Bo Vanbesien de belangrijkste bevindingen uit dit Interreg Noordzeeregio project mee.

Bo Vanbesien werkt als expert Europese subsidies en externe relaties voor de Stad Roeselare. Daarnaast neemt ze ook de coördinatie van smart city binnen de Stad Roeselare op zich. Dit gaat over de interne coördinatie van de verschillende smart city projecten alsook de Smart City Community #VANRSL, een netwerk van Roeselaarse ondernemers, kennisinstellingen en burgers die zich samen inzetten voor een slimmere stad.
Innovatiebeurs
Tijdens de netwerkluch krijgen aanwezigen de mogelijkheid om kennis te maken met enkele projecten en toepassingen waar onder andere WVI, Hogeschool VIVES, DDS, Flux 50 en de Stad Roeselare aan werken.
Timing
8.30 uur: Ontvangst met koffie
9.00 uur: Inleiding
9.10 uur: Keynote door Frederik Loeckx
10.20 uur: Break-out sessie 1
11.15 uur: Break-out sessie 2
12.00 uur: Netwerklunch & innovatiebeurs
Voor wie?
WVI organiseert deze dag voor lokale besturen. We richten ons op mandatarissen en ambtenaren die werken rond digitale innovatie, smart cities en energie.
Datum & locatie
De inspiratiedag gaat door op donderdag 27 april in Centrum d'Abdij, Baron Ruzettelaan 435, in Brugge.
* Duid twee break-out sessies aan.