23/04/2024

Een deelauto in elke nieuwe woonwijk? WVI ondertekent nieuwe Green Deal

Elk jaar neemt de populariteit van deelmobiliteit toe. Zo waren eind 2023 in 40 van de 64 West-Vlaamse gemeenten deelauto's te vinden. In de toekomst zou bij een nieuwe woonwijk meteen ook de toegang tot een deelauto of deelfietsen inbegrepen kunnen zijn. Om gedeelde mobiliteit nog een extra duwtje in de rug te geven, zet WVI mee haar schouders onder de Green Deal Deelmobiliteit en Wonen. 

Samen voor leefbare woonomgevingen

Samen met meer dan 60 andere deelnemende publieke en private organisaties willen we het pad effenen voor deelmobiliteit in nieuwe woonomgevingen. Eén obstakel is bijvoorbeeld de parkeernormen in nieuwe projecten: de minimum normen zijn vaak achterhaald, want door het inzetten van deelmobiliteit zijn er minder auto’s en minder parkeerplaatsen nodig. Daarnaast willen steden en gemeenten en projectontwikkelaars het aanbod van (elektrische) deelmobiliteit uitbreiden, het concept van deelmobiliteit bekender maken en is er meer kennisuitwisseling nodig tussen verschillende spelers. Alle ondertekenaars hebben daarvoor samen meer dan 350 acties gepland.

WVI engageert zich voor deelmobiliteit

Concreet maken we de komende 3 jaar werk van raamovereenkomsten voor zowel deelwagens als -fietsen aan Hoppinpunten en buurtgerichte locaties, onderzoeken we de mogelijkheden van deelwagens in nieuwe woonprojecten waar WVI optreedt als publieke ontwikkelaar en faciliteren we vormen van deelmobiliteit bij ons lokale besturen. 

“Zo willen we proefondervindelijk aantonen dat autodelen een alternatief kan zijn voor de (tweede) auto.”

Geert Sanders, algemeen directeur WVI

In 2017 ondertekende WVI ook de allereerste Green Deal 001 - Gedeelde Mobiliteit. Zo is deelmobiliteit opgenomen in elk klimaatactieplan, lanceerden Alveringem, De Panne, Koksijde, Kortemark, Lo-Reninge, Veurne en Vleteren een deelfietsensysteem, zetten we onze schouders onder verschillende aankoopcentrales voor duurzame voertuigen, straatmeubilair en fietsvoorzieningen en kregen de eerste Hoppinpunten vorm. 

Voor haar personeelsleden maakt WVI werk van een bedrijfsvervoersplan rond woon-werkverkeer en dienstverplaatsingen waarbij duurzame verplaatsingen werden gestimuleerd zoals deelmobiliteit, carpoolen en fietsen. 

De Green Deal ‘Deelmobiliteit en Wonen’ is een initiatief van Autodelen.net, de Beroepsvereniging voor de Vastgoedsector, Netwerk Duurzame Mobiliteit en de Vereniging voor Vlaamse Steden en Gemeenten, en wordt gesteund door het Departement Omgeving.