13/06/2023

Hoe kies je een energiecontract?

De energieprijzen zijn vorig jaar sterk gestegen door verschillende factoren: de schaarste aan aardgas, de stijgende CO2-prijs en de geopolitieke spanningen. Dit heeft gevolgen voor de consumenten met een variabel energiecontract, want zij betalen elke maand of elk kwartaal een andere prijs voor hun elektriciteit en gas, afhankelijk van de marktschommelingen.

Veel energieleveranciers boden daarom tijdelijk geen vaste contracten meer aan, omdat ze het risico niet wilden nemen om te leveren tegen een lagere prijs dan de inkoopprijs. Sinds begin 2023 zijn de energieprijzen weer gedaald en zijn er opnieuw vaste contracten beschikbaar bij verschillende leveranciers.

Wat is het voordeel van een vast energiecontract? Met een vast energiecontract zet je de leveringstarieven voor gas en/of stroom vast voor een bepaalde looptijd, meestal 1 of 3 jaar. Zo ben je beschermd tegen eventuele prijsstijgingen in de toekomst en heb je meer zekerheid over je energiekosten. Bovendien kun je profiteren van aantrekkelijke kortingen of welkomstpremies als je overstapt naar een nieuwe leverancier.

Wat is het nadeel van een vast energiecontract? Een vast energiecontract is meestal iets duurder dan een variabel contract, omdat de leverancier een risicopremie rekent om zich in te dekken tegen mogelijke prijsstijgingen. Als de energieprijzen dalen, kun je ook niet meteen profiteren van de lagere tarieven gezien de prijs vastligt voor de volledige contractduur en kun je niet zomaar overstappen naar een andere leverancier zonder misschien je korting en je jaarlijkse vergoeding kwijt te spelen.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een vast energiecontract? Het is belangrijk om de verschillende aanbiedingen van de leveranciers goed te vergelijken, want er kunnen grote verschillen zijn in de tarieven, de kortingen, de voorwaarden en de dienstverlening. Je kunt hiervoor gebruik maken van een online vergelijkingstool, zoals die van de VREG of TestAankoop. Let ook op de looptijd van het contract: hoe langer het contract, hoe langer je vastzit aan dezelfde prijs. Kies dus een looptijd die past bij je situatie en verwachtingen.

Conclusie. Een vast energiecontract kan een goede keuze zijn als je houdt van stabiliteit en zekerheid, en als je verwacht dat de energieprijzen in de toekomst weer zullen stijgen. Maar hou er rekening mee dat je iets meer betaalt dan bij een variabel contract. Het is dus een kwestie van afwegen wat voor jou het belangrijkste is.

Doe de V-test. Om de beste afweging te maken kun je eens gaan kijken bij de V-test van de VREG. Deze is de laatste maanden sterk uitgebreid qua mogelijkheden en dus zeker de moeite waard om nog eens te doorlopen.