18/05/2009

Voorstelling jaarverslag 2008

Alhoewel meerdere bedrijven sedert eind 2008 hun aankoopbeslissing uitstellen kende de verkoop van ontwikkelde  bedrijventerreinen opnieuw een stijging, zo blijkt uit het jaarverslag 2008. Er gaat veel aandacht naar het duurzaam ontwikkelen van zowel bedrijventerreinen  als woonprojecten. Het aantal verkochte kavels kende een lichte stijging, maar voor traditionele verkavelingen heerst er een blijvende grondschaarste. Huisvestingsprojecten voor bejaarden en kansarmen zitten nog steeds in de lift. Ook het aantal opdrachten op het vlak van ruimtelijke planning, mobiliteit, milieu en natuur blijft aanzienlijk groot. Wvi treedt vaak op als projectregisseur, waarbij zij de gemeenten begeleidt bij de realisatie van complexe projecten. Het jaarverslag 2008 werd voorgesteld op vrijdag 15 mei 2009 naar aanleiding van de algemene vergadering van aandeelhouders in het bedrijfsverzamelgebouw dat wvi realiseerde op haar bedrijvenpark Transvaal te Waregem.

Uit het jaarverslag 2008 blijkt dat de ontwikkeling van bedrijventerreinen wordt voortgezet. De grondaankoop voor bedrijventerreinen bleef op 70 ha, evenveel als  in 2007. De verkoop steeg opnieuw van 47 ha in 2007 tot 51 ha in 2008. Verdeeld over 26 terreinen werden 52 bedrijven gehuisvest. Belangrijkste trends in vraag en aanbod voor de bedrijfshuisvesting blijven ongewijzigd:

  • grote vraag naar bouwrijpe percelen blijft aanhouden;
  • grote vraag - en schaarste - leidt tot onmiddellijke opname van het aanbod bij nieuwe realisaties. De laatste 6 maanden stellen we echter vast dat een aantal bedrijven hun aankoopbeslissing uitstelt ten gevolge van de crisis;
  • de aanleg van een ijzeren voorraad (voorraadreserve) lukt onvoldoende; alleen Oostende en Diksmuide beschikken over een bouwrijpe voorraad.

Bij het ontwikkelen van deze bedrijventerreinen gaat er veel aandacht naar duurzame kwaliteit en wordt gestreefd naar CO2-neutrale bedrijventerreinen.

Het parkmanagement zit op kruissnelheid. Wvi heeft o.a. de taak op zich genomen om op bedrijventerreinen een uniforme bewegwijzering uit te werken en te onderhouden. Er wordt daarnaast vooral aandacht besteed aan collectieve bewaking en collectief groenonderhoud.

Wvi verkocht het Auriscentrum en modules van Ieper Business Park aan Punch International.

De grondaankoop voor woonprojecten is gestegen met 7,5 ha tot 18 ha verdeeld over 10 projecten. De verkoop van de traditionele kavels kent t.o.v. 2007 een lichte stijging tot 135. De verkaveling Kapelhoek fase 2 te Roeselare-Beveren is daarbij met 72 kavels de grootste. Voor verkavelingen laat de grondschaarste zich nog steeds voelen. De huisvestingsprojecten voor bejaarden, alleenstaanden en kleine gezinnen zitten in de lift. In 2008 werden 20 woonentiteiten overgedragen aan OCMW's.

Wvi realiseert de komende jaren samen met andere partners de duurzame stadsuitbreiding Oostsector in Ieper. De nieuwe wijk moet een voorbeeldproject worden dat diverse duurzaamheidaspecten integreert: water- en energiehuishouding, optimaal ruimtegebruik, mobiliteit en leefbaarheid, natuur en landschap.  

Wvi blijft veelgevraagd als projectregisseur bij complexe, multifunctionele projecten zonder het project zelf uit te voeren. We denken hierbij aan het inbreidingsproject van de brouwerijsite te Kortemark.

Vele gemeentelijke ruimtelijke ruimtelijke structuurplannen opgemaakt door wvi zijn goedgekeurd en worden nu gevolgd door allerhande ruimtelijke uitvoeringsplannen.

Op het vlak van milieu en natuur blijft het aanbod van dienstverlening aan de gemeenten stijgen. Door de nieuwe wetgeving op de RUP's (ruimtelijke uitvoeringsplannen) wordt wvi vaak ingeroepen als deskundige voor het opmaken van mer-screenings, waarbij wordt aangetoond wat de effecten van het plan zijn op het milieu.

Regionale werking neemt in het takenpakket van wvi een steeds groter aandeel in. Naast de regionale bijeenkomsten voor milieuambtenaren en ambtenaren ruimtelijke ordening, biedt wvi ook ondersteuning aan het burgemeesteroverleg in de regio Brugge, Roeselare-Tielt en de Westhoek. Het voorbije jaar heeft wvi ook de dynamiek en de ruimtelijke kwaliteit op het platteland in de regio Roeselare-Tielt onder de loep genomen.

Grensoverschrijdend zet wvi de samenwerking met Lille en Dunkerque verder. In 2008 stond de voorbereiding van de oprichting van een Europese groepering voor territoriale samenwerking met Rijsel (EGTS) voorop. Wvi heeft ook beslist toe te treden tot de Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale. Deze Europese grensoverschrijdende juridische structuren zullen de basis vormen voor een verdere uitwerking van grensoverschrijdende projecten.

Op Europees vlak werden 2 wvi-projecten goedgekeurd: enerzijds BISY ‘Bedrijven Informatie en SignalisatiesYsteem' rond digitalisering van bewegwijzering op bedrijventerreinen via een centrale databank en anderzijds Future Cities, ‘Urban networks to face climate change', met een focus op water, ecologie en energie om steden en regio's aan te passen aan klimaatverandering.

Tot slot werd eind 2008 het maatschappelijk kapitaal van wvi herverdeeld. De gemeenten beschikken nu over 80% van het kapitaal. Het kapitaal van de provincie werd gereduceerd van 43,77% tot 20%. Deze kapitaalvermindering werd opgelegd door het decreet voor intergemeentelijke samenwerking van 6 juli 2001.

Tags