WinVorm
29/05/2023

WinVorm - lezing | Landbouw en stedenbouw, samen naar een duurzame toekomst - 13.06.2023

Landbouw en stedenbouw evolueren in een razend tempo mee met de tijd en het klimaat. Welke impact genereren deze ontwikkelingen van lange droogtes en intense regenval? Hoe gaan we in de toekomst om met leegstaande hoeves en vrijgekomen landbouw-zetels, …?



De draagwijdte van deze ruimtelijke en ecologische veranderingen vraagt naar een inventieve samenwerking waar maatschappelijke opgaven zoals zorg, energietransitie, ecologie en voedselproductie, perfect inpasbaar zijn.



Lene De Vrieze - Architecture Workroom vzw – duidt de noodzakelijke allianties tussen de wereld van landbouw en die van stedenbouw. Dit aan de hand van concrete binnen- en buitenlandse voorbeelden, en voornamelijk vanuit haar ervaring binnen het Open Ruimte Platform en internationaal onderzoeksproject Building an Agroecological Urbanism.



Het project Water-Land-Schap doelt op een klimaatrobuuste landbouw, duurzame watervoorraad en een goede waterkwaliteit zowel in bebouwde omgeving als in openruimtegebieden. In enkele gebieden experimenteren gebiedscoalities al met innovatieve maatregelen, die ze samen met landbouwers uitvoeren.

Liesbeth Gellinck - Vlaamse Landmaatschappij- ontvouwt het project en de eerste resultaten.



De ontwikkelruimte voor landbouwers wordt steeds schaarser. Eén van de oorzaken is de toenemende versnippering van het agrarisch gebied, waarbij onder andere het niet-agrarisch hergebruik van hoeves een hefboom vormt. Het afwegingskader van Provincie Oost-Vlaanderen ondersteunt de vergunningverlenende overheid om doordacht om te gaan met hergebruik.

Koen Fauconnier - Dienst landbouw en Platteland Provincie Oost-Vlaanderen - gidst ons door het afwegingskader dat zij ontwikkelden, aan de hand van concrete cases. Provincie West-Vlaanderen verkent dezelfde piste van zo’n afwegingskader via de studieopdracht “Strategie (Her)gebruik hoeves” (ILVO/Voorland).

Bart Laridon - Beleidscel Landbouw Provincie West-Vlaanderen – verduidelijkt beknopt het studietraject en gaat dieper in op de provinciale ambities.



Afspraak op 13 juni 2023 in het auditorium van het VLM-gebouw, Velodroomstraat 28 in Brugge. Het programma start om 9u30 stipt en wordt ten laatste om 12u15 afgerond.



Bevestig je deelname via h.vanelslande [at] wvi.be vóór 5 juni met vermelding van je naam, voornaam en organisatie.