30/01/2024

WinVorm 2024: kwalitatieve, verfrissende visies en praktijkgerichte concepten

WinVorm organiseert in 2024 opnieuw vijf lezingen en een daguitstap rond nieuwe ontwikkelingen, visies, ervaringen omtrent ruimtelijke uitdagingen waar lokale besturen mee geconfronteerd worden. Met de WinVormlezingen willen de organisatoren, Leiedal, WVI, Provincie West-Vlaanderen, Vlaams Landmaatschappij en Team Vlaamse Bouwmeester bijdragen tot meer ruimtelijke kwaliteit in de provincie West-Vlaanderen.

De snelle evolutie brengt nieuwe uitdagingen, hindernissen en confrontaties.

De omschakelingen zijn merkbaar op elke schaal en elk niveau. Dorp-stad, privé-openbaar, stedelijk-landschappelijk, … elk WinVorm-thema proberen we vanuit verschillende invalshoeken te bekijken.

WinVorm reikt ook in 2024 samen met jullie naar kwaliteitsvolle, verfrissende visies en praktijkgerichte concepten.

 

Programma

  • 19 maart 2024 | Ontwerpend onderzoek, een sterke tool

Sommige ruimtelijke opgaves kennen geen eenduidig antwoord. Onderzoek en denkwerk is nodig om de puzzel te kunnen leggen. 

Complexe sites of situaties op allerlei vlakken hebben nood aan een duidelijke visie om op verder te bouwen. Via ontwerpend onderzoek bij de opmaak van een masterplan krijgen opdrachtgevers een stevige sleutel in handen, waarmee ook echt aan de slag gegaan wordt. Geen plannen voor de kast.

 

  • 14 mei 2024 | Behoud van oud, een last of een zegen?

Erfgoed en waardevolle gebouwen geven betekenis aan onze leefomgeving, ze zijn een expressie van een bepaalde tijdsgeest. Toch worden oude gebouwen vaak als een last ervaren, zeker met de huidige bouwtechnische vereisten die worden gesteld bij behoud ervan. Ook lokale besturen ervaren heel wat uitdagingen rond de zorg voor hun patrimonium. Met WinVorm gaan we op zoek naar goede voorbeelden voor het omgaan met dit patrimonium: welk beheer wordt hieraan gekoppeld, wat met herbestemming en hoe aanpassen aan onze tijd.

 

  • 11 juni 2024 | Oude en nieuwe vormen van groen, er is veel om te doen.

Groen in de buurt is voor iedereen belangrijk.

Oude vormen van groen krijgen een nieuwe functie en ander gebruik: stadsparken en kasteeldomeinen evolueren van “kijkgroen” naar “actiegroen”.

Wonen, werken en leven in een groenere omgeving heeft een meerwaarde zowel landschappelijk, economisch, sociaal als milieumatig . “Zeker wanneer groen als multifunctionele oplossing wordt ingezet, is het een investering die zich op vele fronten terugverdient…”

 

  • 10 september 2024: Daguitstap Brugge | Brugge De Schoonste!

Het gros van de mensen kent Brugge om zijn prachtig middeleeuws stadscentrum, de talrijke historische gebouwen, de Brugse reien, … en vooral zijn erkenning als UNESCO-werelderfgoed.

Dringend tijd om de andere zijde te belichten met projecten die inspelen op thema’s zoals nieuwe woonvormen, aantrekkelijk publiek domein, omgang met erfgoed, …

Wij nemen jullie een dag op sleeptouw naar het erfgoed van morgen.

 

  • 15 oktober 2024 | Een ruimer beeld op openbare kunst

Artistieke ingrepen kunnen de publieke ruimte opladen met betekenis.

Kunst bestaat niet enkel uit objecten, het louter aantrekken van de blik van een bezoeker naar een plek, kan al een grote meerwaarde opleveren.

Hoe begin je als opdrachtgever aan een kunstproject?

WinVorm exposeert graag een aantal originele voorbeelden.

 

  • 19 november 2024 | Wijk(her)ontwikkeling

Adieu greenfieldontwikkelingen, welkom herontwikkeling van het bestaand bebouwd weefsel.

We brengen een palet aan innovatieve voorbeelden en tonen hoe bestaande wijken op een kwalitatieve manier kunnen transformeren tot plekken die inspelen op de diverse uitdagingen vanuit de bouwshift, de klimaatuitdagingen en andere noden vanuit de maatschappij.

 

De deelnameprijs bedraagt € 50 voor studenten, € 250 voor deelnemers van West-Vlaamse gemeentebesturen. Andere publieke overheden (andere gemeenten, provincies en intercommunales, diensten van het Vlaamse Gewest, …) en deelnemers uit de privésector betalen € 350.

Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven via de link vóór 1 maart 2024.

https://forms.office.com/e/KKHSytiMPu

(1 inschrijvingsformulier per persoon: dus bij meerdere inschrijvingen registreer gerust extra)