VMM
23/06/2022

Riviercontract Heulebeek ondertekend

12 partners ondertekenen het riviercontract van de Heulebeek. Daarmee engageren ze zich tot de uitwerking en uitvoering van tal van acties verspreid over Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem en Zonnebeke. Het riviercontract is het resultaat van een hechte samenwerking tussen waterbeheerders, overheden, middenveldorganisaties, inwoners en andere partners. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir: “Het riviercontract voor de Heulebeek omvat 26 acties en bundelt maatregelen rond de structuur, kwaliteit en inrichting van de vallei van de Heulebeek, projecten van waterbeheerders rond droogte, toegang tot en ruimte voor water en bescherming tegen wateroverlast, acties gericht op beleving en sensibilisering en op de waterkwaliteit in de vallei van de Heulebeek. Dit riviercontract illustreert waar ik met de Blue Deal wil op inzetten: de droogteproblematiek op een structurele manier aanpakken.”

Waarom een riviercontract?

De droogte van de afgelopen jaren, maar vooral de recente overstromingen, maken telkens opnieuw duidelijk dat er moet gewerkt worden aan klimaatbestendig waterbeheer. Daarom ondertekenden de gemeenten Kortrijk, Kuurne, Ledegem, Moorslede, Wevelgem, Zonnebeke, Provincie West-Vlaanderen, intercommunales Leiedal en WVI, Departement Landbouw en Visserij, Natuur.Koepel Zuid-West-Vlaanderen, de Vlaamse Milieumaatschappij en het Vlaams Kenniscentrum Water in februari 2021 een charter om samen te werken aan het verbeteren van de toestand van het watersysteem van de Heulebeek. Dit was de start van een intensief proces naar een riviercontract.

Samen werkt

Twee jaar lang vonden er – door corona digitale- fora met burgers en andere stakeholders plaats en werd er een online ideeënplatform geïnstalleerd. Ook waren er gesprekken met alle belanghebbenden om knelpunten in kaart te brengen. We zochten naar concrete ingrepen die kunnen wapenen tegen overstromingen, toenemende erosie en verregaande droogte, en naar maatregelen die de waterkwaliteit verbeteren en de beleving van water verhogen.

Van ideeën naar uitvoering

De ondertekening en presentatie van het riviercontract vormen het einde van het participatietraject waarin de partners met elkaar en met het publiek in dialoog gingen. Dit leidde tot een concrete actielijst die inzet op een gezond en evenwichtig watersysteem in het afstroomgebied van de Heulebeek. Deze 26 acties worden getrokken door de diverse partners. Er zijn concrete infrastructuurwerken, zoals de openlegging van een aantal ingekokerde trajecten en het aansluiten van woonwijken op rioolwaterzuiveringsinstallaties. Er zijn ook acties rond sensibilisering, regelgeving en voorbereidende studies, zoals het inzetten op  een regionale onthardingsstrategie en het circulair watergebruik op bedrijventerreinen . Een aantal ingrepen worden nu al uitgevoerd maar het gros van de maatregelen van het riviercontract wordt de komende jaren opgestart. De ondertekening van het riviercontract is dus vooral de start van de uitvoering van de vele maatregelen op het terrein.

Partnerschap

Het partnerschap bestaat uit de gemeenten Kortrijk, Kuurne,  Moorslede, Wevelgem, Zonnebeke, Provincie West-Vlaanderen, intercommunales Leiedal en WVI, Departement Landbouw en Visserij, Natuur.Koepel Zuid-West-Vlaanderen en het Vlaams Kenniscentrum Water.

De Vlaamse Milieumaatschappij is initiatiefnemer en trekker van dit riviercontract.