07/12/2023

Op zoek naar financiering voor een nieuw bos?

Het Regiofonds natuur ondersteunt lokale besturen bij kleinschalige grondverwerving voor bebossing. In totaal is een budget van 1.445.000 euro beschikbaar. Het Regiofonds natuur is bovendien cumuleerbaar met de Vlaamse subsidies van het Agentschap Natuur en Bos (ANB) voor de aankoop van gronden voor bebossing door lokale besturen [1]: 90% van het aankoopbedrag met een maximum van 7€/m², voor niet eerder beboste gronden van minimaal 0,1 ha, zonder beperking op vlak van ruimtelijke bestemming. Het Regiofonds geeft ondersteuning van 50% op het lokale aandeel van deze grondaankoop, met een maximum van 1,5 €/m².

Hoe aanvraag indienen?

Lokale besturen dienen hun aanvraag voor een tegemoetkoming van het Regiofonds natuur in bij de Provincie en WVI. De aanvraag kan op eender welk moment ingediend worden: zowel voor de aankoop van de grond als na de aankoop van de grond. De minimumvereiste is dat de grond moet dienen voor bebossing.

Lokale besturen moeten geen projectdossier opmaken voor hun aanvraag. Ze kunnen zich eenvoudig richten tot de verantwoordelijken van de provincie en WVI met hun aanvraag, vergezeld van de nodige informatie en stukken over de grond die men wil verwerven of verworven heeft. Elke ‘individuele’ aanvraag wordt vervolgens gezamenlijk, door provincie en WVI, onderzocht.

Wouter Vuylsteke

dienst MiNaWa van de Provincie West-Vlaanderen

wouter.vuylsteke [at] west-vlaanderen.be



David Vandecasteele

coördinator ruimtelijke ordening en mobiliteit van WVI,

d.vandecasteele [at] wvi.be

Context

De Provincie West-Vlaanderen en de streekintercommunales WVI en Leiedal bundelen met het Regiofonds de krachten om te investeren in veerkrachtige regio’s. Het fonds wil de transitie naar een duurzaam leefgebied een flinke zet geven, om ervoor te zorgen dat het hier in de toekomst goed wonen, werken en ontspannen is.

Over de periode 2022-2030 investeren WVI en de Provincie West-Vlaanderen samen 23 miljoen euro in duurzame, grondgebonden projecten binnen het werkingsgebied van WVI waarvan de Provincie West-Vlaanderen 39,13% voor haar rekening neemt en WVI 60,87%. Deze middelen worden evenredig verdeeld over de regio’s Brugge, Middenkust, Midwest en Westhoek en gespreid over verschillende beleidsdomeinen waarvan natuur er één is.

[1] Projectsubsidie ‘aankoop te bebossen gronden’ van Agentschap Natuur en Bos bedraagt sinds 1 januari 2023 90% van de aankoopsom met een maximum van 7€/m2. Voorheen was dit 70% met een plafond van 5€/m2.

 

Katarina De Fruyt
Katarina De Fruyt
verantwoordelijke regionale ontwikkeling