09/02/2023

Elektrische wagen voor Ruiseleedse gemeentediensten

Het gemeentebestuur van Ruiselede wil haar wagenpark systematisch vergroenen en verduurzamen. De eerste elektrische wagen is woensdag toegewezen aan de medewerkers van de Technische Dienst.

Deze actie past binnen het goedgekeurd actieplan van het Burgemeestersconvenant om de CO2-uitstoot terug te dringen. Door de aankoop van deze kleine bestelwagen kunnen dienstverplaatsingen van het personeel vanaf nu op een duurzame manier gebeuren.

“We willen vooral een voorbeeld zijn voor zowel onze inwoners als voor het eigen personeel”, zegt burgemeester Greet De Roo. “Dankzij het aankoopplatform staan we zelf niet in voor de administratie en genieten we bovendien van een aanzienlijke korting.”

Samenwerking met WVI

Deze aankoop werd gerealiseerd in samenwerking met de West-Vlaamse Intercommunale. Samen met alle Vlaamse streekintercommunales lanceerde WVI gestroomd.be. Het aankoopplatform voor duurzame wagens heeft voertuigen in alle maten en gewichten: van veegwagens, personenwagens en bestelwagens tot elektrische vrachtwagens.

“WVI is een voortrekker van de omschakeling naar duurzame en toekomstbestendige mobiliteit. Een belangrijke stap hierin is de elektrificatie van onze mobiliteit”, verklaart algemeen directeur Geert Sanders. “WVI begeleidt en ondersteunt haar lokale besturen bij het slim vormgeven van mobiliteit: van het opmaken van mobiliteitsplannen of -studies, over het ontzorgen via aankoopplatformen tot het realiseren van lokale (snel)laadinfrastructuur.”

Extra laadpalen

Om de opkomst van elektrische wagens beter te ondersteunen plaatst de gemeente extra laadpalen. “De gemeente Ruiselede beschikt over twee laadpunten: aan het Polenplein is er een publiek laadpunt met twee laadpalen. In de Industriestraat is er een semi-publiek laadpunt met twee laadpalen. Dit aantal zal de komende jaren zeker verder toenemen om aan de vraag te voldoen”, verzekert schepen voor milieu en duurzaamheid Marc De Munck.