12/06/2023

Energiehuis WVI ontvangt Europese subsidies voor aanpak energiearmoede

We spreken over energiearmoede bij huishoudens die meer dan tien procent van hun besteedbaar inkomen moeten uitgeven om hun woning voldoende te kunnen verwarmen om prettig te kunnen wonen. Volgens de Vlaamse overheid leverden de netbeheerders wegens wanbetaling eind 2021 elektriciteit aan 69.421 huishoudens en gas aan 51.003 huishoudens. Dit is een ernstig maatschappelijk probleem dat dringend aangepakt moet worden.

Daarom heeft Energiehuis WVI, samen met partners uit Nederland, Ierland en Frankrijk, groen licht gekregen van de Europese Commissie voor het project SCEPA (Scaling up the Energy Poverty Approach). Dit Intereg North West Europe-project wil energiearmoede aanpakken bij kwetsbare doelgroepen, waaronder de steeds groter wordende groep van mensen die net niet in aanmerking komen voor sociale initiatieven.

SCEPA zal innovatieve oplossingen doorontwikkelen en opschalen in verschillende Europese landen, gebaseerd op internationale best practices. Het project zal methodieken uitwerken om mensen in energiearmoede te sensibiliseren, begeleiden en ondersteunen bij de identificatie, planning, uitvoering en financiering van energetische maatregelen en renovaties.

Mobiel energieloket & drone

Energiehuis WVI zal in SCEPA een mobiel energieloket inzetten, waar bewoners gratis informatie kunnen verkrijgen over energiegerelateerde zaken. Daarnaast zal een drone met warmtecamera gebruikt worden als methode om bewoners van woonwijken en meergezinswoningen bewust te maken van de noodzaak van energetische renovaties.

Looptijd

Het project start op 1 juni 2023 en eindigt op 31 mei 2027. Met het SCEPA-project wil Energiehuis WVI samen met andere Europese partners een bijdrage leveren aan de bestrijding van energiearmoede.