19/05/2009

Wvi-bedrijvenpark Transvaal in Waregem officieel geopend

Wvi en het Waregems stadsbestuur openden afgelopen vrijdag 15 mei officieel het nieuwe wvi-bedrijvenpark Transvaal. Een handvol kmo's komt er zich vestigen. Het bedrijvenpark Transvaal is gelegen aan de Vijfseweg en biedt ruimte aan kleine en middelgrote ondernemingen.

De site Transvaal vindt haar oorsprong in een jutespinnerij Société Anonieme de Wareghem van eind 19° eeuw. In de jaren 70 werd de fabriek verkocht aan Sofinal/Sofitex-Cotesa. Na het faillissement van dit textielconcern heeft de wvi deze site in november 2003 aangekocht. Intussen was de naam Transvaal reeds ingeburgerd.

Door de specifieke ligging van de fabriek midden in een bebouwde omgeving, verkoos Stad Waregem om, via het BPA Transvaal, de bestemming van de zone te wijzigen van milieubelastende industrie naar ambachtelijke en KMO-zone. Enerzijds om inderdaad de bedrijvenzone leefbaar in te passen in haar omgeving en anderzijds om de architectuur van 2 hoofdgebouwen te bewaren koos wvi voor een kwalitatief reconversieproject.

Anders dan bij een klassiek bedrijventerrein, kunnen geïnteresseerde bedrijven op Transvaal:

  • één of eventueel meerdere van de 9 modules uit de gerenoveerde bedrijfsgebouwen (totale oppervlakte +/- 4.000 m²) aankopen. De modules hebben een oppervlakte van 375 tot 616 m²
  • één van de 11 percelen industriegrond (totale oppervlakte +/- 19.500 m²) kopen, met een oppervlakte variërend tussen 1.300 en 2.400 m²

De sloop en reconversie van de fabrieksgebouwen werden uitgevoerd door aannemer Depret NV uit Zeebrugge en de infrastructuurwerken (wegenis en riolering) door Olivier Construct NV uit Rumbeke. Er is gestart met de sloop van de gebouwen op 12 maart 2007. Goed één jaar later, in juni 2008, werd de verkoop aan de bedrijven opgestart.

Eens alle gevestigde bedrijven gekend zijn, zal de bedrijvenzone van op de Vijfseweg door wvi op een kwalitatieve en functionele manier bewegwijzerd worden.

Momenteel zijn 6 van de 11 percelen in verkoop. Voor de 9 modules uit het bedrijfsverzamelgebouw zijn er op heden nog geen concrete kandidaten.

Kandidaturen kunnen nog steeds gesteld worden bij wvi, Baron Ruzettelaan 35, 8310 Brugge -

T 050 36 71 71 - infoloket [at] wvi.be.