19/05/2009

Masterplan herinrichting site Suikerfabriek Veurne opgestart

Op 13 mei 2009 start de eerste fase van de herontwikkeling van de voormalige site van de Suikerfabriek, namelijk de opmaak van het Masterplan. De Provincie, de stad Veurne en de West-Vlaamse Intercommunale wvi zullen samen met bureau "Omgeving" het komende jaar de mogelijkheden op de site onderzoeken en dit in toekomstvisie vertalen.

Het masterplan zal later vertaald worden in een ruimtelijk uitvoeringsplan, waarna wvi kan overgaan tot effectieve realisatie op het terrein.

In het kader van de afbakening van het kleinstedelijk gebied Veurne werden de sterktes en de zwaktes van de site bekeken in afstemming met de verdere ontwikkeling van de stad Veurne. Daaruit bleek de bijkomende nood aan woningen, ambachtelijke bedrijvigheid, maar ook de nood aan meer groen in de stad Veurne. Drie functies die kunnen gerealiseerd worden op de site van de Suikerfabriek. Om dat op een doordachte, kwalitatieve manier te realiseren is beslist een duurzame en evenwichtige ruimtelijke visie te ontwikkelen voor de site.

In december 2005 werd de suikerfabriek van Veurne opgedoekt. Dit kwam hard aan voor de vele werknemers, maar ook voor het stadsbestuur van Veurne. Onmiddellijk werd nagedacht over de herontwikkeling van deze strategisch gelegen plek van ca. 45 ha, vlakbij het historisch centrum, het station en de afrit van de E40. Na lang onderhandelen kon de West-Vlaamse Intercommunale de site in 2007 volledig verwerven.