25/03/2009

Consortiumbewaking in Brugge

Op vraag van een aantal bedrijven nam wvi, samen met de bedrijvenvereniging ‘Bedrijvig Brugge', het initiatief om in Brugge de formule consortiumbewaking te installeren. Consortiumbewaking is een vorm van criminaliteitspreventie en bestaat uit het collectief organiseren van bewaking tijdens de nacht en het weekend binnen een bepaalde actieradius (vb. een bedrijventerrein). De bewakingsagent is aanwezig in de zone, voert controlerondes uit bij de deelnemende bedrijven en voert interventies uit in geval van alarm. Ten slotte zorgt de bewakingsagent voor een correcte rapportering aan de politie en de eigenaar. Deze consortiumbewaking is aan een gunstig tarief (dankzij de densiteit).

Enkele Brugse bedrijven werken reeds geruime tijd samen voor een collectieve gedeelde bewaking in Brugge. Maar dit initiatief is nog te weinig bekend. Recent waren er enkele inbraken in de regio. Daarom werd er op 23 maart 2009 een infovergadering georganiseerd waarin toegelicht werd hoe deze collectieve bewaking precies werkt, wat de voordelen ervan zijn en wat de voorwaarden zijn om in deze gedeelde beveiliging mee te stappen. Daarna was er een getuigenis van 2 bedrijven die momenteel al deelnemen.

25 Brugse bedrijven waren hierop aanwezig en overwegen om ook in te stappen. Het uiteindelijke streefdoel is dat de bewakingsagent de volledige nacht aanwezig is; dit zou het geval zijn bij een deelname van ongeveer 50 bedrijven. De verdere commerciële opvolging gebeurt door de beveiligingsfirma G4S (Group 4 Securicor).