Menen - Grensland
12/09/2022

Circulaire economie in de kijker op Grensland tijdens de circulaire week (19-23 september)

“De transitie naar een circulaire economie loopt als een rode draad doorheen de ambitieuze beleidsdoelstellingen van de OVAM. Maar dat kunnen we zeker niet alleen, daar zijn zeer veel verschillende actoren bij betrokken. We zijn dan ook zeer verheugd om te zien dat het bedrijventerrein in Menen-Wervik hierin initiatief neemt en mee zijn schouders zet in die circulaire omslag. Dit laat ons toe lessen te trekken voor beleid, ondernemers en maatschappij”

(Jan Verheyen, woordvoerder OVAM)

In december 2019 startte de bedrijventerreinvereniging Platform Grensland Menen-Wervik het project ‘Grensland is Circulair’ op met steun van Vlaanderen Circulair (Call 2019) en de Provincie + POM West-Vlaanderen. Dit project dat focust op de bedrijven op Grensland en de Wervikse bedrijventerreinen beoogt het optimaliseren van het afvalbeheer en de afvalsortering bij de bedrijven op deze bedrijventerreinen via collectieve acties en wil tegelijk de bedrijven sensibiliseren en ondersteunen in de transitie naar een meer circulaire economie. Dit project loopt nog tot eind oktober 2022. Meer info over het project en de uitgevoerde acties vindt u op de website ‘ www.grenslandcirculair.be ‘ Het project is een samenwerking tussen de bedrijventerreinvereniging, de steden Menen en Wervik, afvalintercommunale MIROM-Menen en 3 PT Consult als inhoudelijk coördinator en kan rekenen op de steun van meerdere bedrijven op Grensland. Er wordt ook nauw samengewerkt met andere projecten in West-Vlaanderen met zelfde focus, zoals Upcycle your Waste (Oostende) en Cicohub (Kortrijk).

Als slotmanifestatie en apotheose van het project organiseert het projectteam op Grensland en de Wervikse bedrijventerreinen van 19 tot 23 september een ‘circulaire week’. De live-activiteiten vinden plaats op site Roussel, Wervikstraat 192 te Menen.  Tijdens deze week wil het projectteam enerzijds de bedrijven en de werknemers op de werkvloer nogmaals sensibiliseren tot een beter sorteergedrag via allerlei initiatieven en anderzijds het bedrijfsmanagement informeren omtrent de trends en uitdagingen voor hun bedrijf die de circulaire economie biedt. Dit gebeurt via een lezingenprogramma met een openingsseminarie en een slotseminarie over de toekomst van de circulaire Economie, aangevuld met meerdere thematische infosessies, bedrijfsbezoeken en ervaringsuitwisselingen.  (De organisatie van deze circulaire week gebeurt door het projectteam dat versterkt werd met een bedrijvenwerkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van vooraanstaande bedrijven uit de regio zodat het programma zich focust op de noden en de vraag vanuit het bedrijfsleven. Zo worden themasessies georganiseerd over “circulair bouwen en slopen” (in samenwerking met de POM West-Vlaanderen), “verpakkingsoptimalisatie” (in samenwerking met Valipac), “deeleconomie” en “circulaire economie in de praktijk” (in samenwerking met Casier verzekeringen en de projecten Cicohub en Upcycle your Waste). Tijdens de circulaire week kunnen bezoeken gebracht worden aan de bedrijven Galloo, Berry Alloc, Lapère,  Decospan, MIROM Menen en het Circular Materials Center in Kortrijk. De vele netwerkmomenten bieden daarbij gelegenheid tot intense ervaringsuitwisseling. Tijdens de circualire week wordt een award uitgereikt voor het beste sorteertraject van een bedrijf uit de regio en komt recyclagekunst ook nog in beeld. tevens worden inzamelacties georganiseerd voor oude fietsen (ten voordele van de fietsbieb) en van Pc’s (ten voordele van Digital For Youth, van batterijen (in samenwerking met Bebat), elektrisch afval (i.s.m. Recupel), en van wijnkurken (i.s.m. Mariënstede vzw). Voorafgaand aan de circulaire week gebeurt er in samenwerking met meerdere bedrijven en Veerkracht 4 een zwerfvuilopruiming op de bedrijventerreinen Grensland, Hoogweg en Klingstraat. De circulaire week wordt georganiseerd in samenwerking met meerdere sociale economiebedrijven.

Op woensdag 21 september wordt op Site Roussel tevens een jobbeurs ingericht om studenten en werkzoekenden de gelegenheid te geven kennis te maken met bedrijven op Grensland die werken rond de circulaire economie.

Door de samenwerking met Vlaanderen Circulair, Vito, OVAM, Valipac, POM West-Vlaanderen, meerdere andere sectororganisaties en bedrijventerreinverenigingen en het kennisnetwerk bedrijventerreinmanagement van de 5 Vlaamse POM’s en VLAIO wordt het programma van de circulaire week veel ruimer uitgerold dan de bedrijven op Grensland zelf. Alle lezingen en infosessies zullen daarom ook online kunnen gevolgd worden zodat hopelijk een zeer brede doelgroep van bedrijven en instellingen in Vlaanderen kunnen bereikt worden. De circulaire week stelt de bedrijven op Grensland en hun bijdrage in de circulaire economie aldus extra in de kijker. Tijdens de circulaire week wordt intens samengewerkt met sociale economiebedrijven bij de praktische uitwerking.  Wie wenst in te schrijven aan de live activiteiten en de bedrijfsbezoeken moet dit doen voor 12 september. Het aantal live deelnemers is beperkt. Snel inschrijven is de boodschap. 

e-zine

Blijf op de hoogte
van toekomstige projecten

Wil je als eerste geïnformeerd worden bij een nieuw project in jouw

gemeente of regio. Schrijf je in op onze wachtlijst!