12/12/2022

Leerlingen Broederschool maken van Roeselare een ‘smart city’

Hoeveel neerslag valt er in Roeselare? En vooral: wat kunnen we hieruit leren? Om beter te kunnen antwoorden op deze vraag maken leerlingen van de Broederschool in Roeselare samen met Stad Roeselare en bedrijven uit de stad een “slimme” pluviometer. Dit is een van de initiatieven van de smart city Roeselare.

“Supertof om zelf te mogen maken!” of “Cool! En kunnen we de resultaten nu zelf volgen?”. Dit zijn leerlingen uit de Broederschool van Roeselare aan het woord, nadat ze de ‘slimme’ pluviometer ontwikkelden met Roeselaarse bedrijven. Deze 3D-geprinte pluviometer meet neerslag en stuurt de gegevens door naar een databank. Deze data wordt gebruikt in de lessen statistiek op school. Ook Stad Roeselare gaat aan de slag met deze kennis voor waterbeheersing. Aan de hand van deze data neemt Roeselare bewust ingrepen op vlak van water.

Samenwerken in de slimme stad Roeselare

Roeselare zet stevige stappen om een ‘slimme stad’ te worden. Dat doet de Stad onder meer door samen te werken met verschillende sectoren in één community, zoals met het bedrijfsleven en het onderwijs. “Een smart city worden is een werk van vele handen, waarbij Stad Roeselare de rol van facilitator opneemt om diverse sectoren samen te brengen”, zegt Roeselaarse schepen van Smart City Matthijs Samyn. “Een concreet voorbeeld hiervan zien we vandaag in de Broederschool. Leerlingen van de STEM-klassen maken zelf een pluviometer met een 3D-printer en Roeselaarse technologie. Die nemen ze mee naar huis, en dankzij de sensoren in de meter leren we bij over neerslag en water.”

Scholieren aan de slag met Roeselaarse technologie

Extreme weerfenomenen met een teveel of tekort aan water komen vaker voor door de opwarming van de aarde. Ook voor Roeselare kan een tekort aan water gevolgen hebben. Met het project ‘Smartwaterland’ verzamelt Roeselare door een netwerk van pluviometers neerslagdata en brengt die samen op een platform om zo het waterbeheer in de stad slimmer te kunnen aanpakken. Roeselare kan via dit project watersnood vermijden of beperken in de toekomst, en op een slimmere manier omgaan met een groot potentieel aan gerichte waterbuffering. Slimmer omgaan met water zorgt ervoor dat Roeselare gemakkelijker periodes van droogte kan overbruggen. Zo kan de leefbaarheid en de levenskwaliteit in de stad verhoogd worden.

Leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs in Roeselare kregen de kans om hun eigen pluviometer te maken door middel van een 3D-printer. De sensoren in de meter zijn technologie van Roeselaarse makelij, van het bedrijf Quicksand. In de STEM-les komen, naast de techniek van de pluviometer, het klimaat en bijhorende thema’s aan bod.

De Broederschool is de piloot van dit project. Na een evaluatie wil Roeselare dit uitbreiden naar andere scholen in en rond Roeselare.

Dit project is in samenwerking van Stad Roeselare met de WVI, VIVES en Quicksand en de Broederschool. Dit project is mee ondersteund door de Vlaamse overheid.

e-zine

Blijf op de hoogte
van toekomstige projecten

Wil je als eerste geïnformeerd worden bij een nieuw project in jouw

gemeente of regio. Schrijf je in op onze wachtlijst!