Brugge - Thermocar
26/09/2023

Thermocar scant Brugs grondgebied op warmteverlies via gevels

Stad Brugge rekent deze winter op de WVI-thermocar om de Brugse gevels te scannen op warmteverlies. Met onze thermocar, een wagen met een infraroodcamera op het dak die gevels en daken scant, maken we een warmtefoto van elke woninggevel. Deze thermografische gevelscan is een unieke warmtefoto die zichtbaar maakt waar er warmte ‘lekt’ via muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, …

De thermografische gevelscan biedt informatie die van onschatbare waarde is voor iedereen die plannen heeft om een huis te renoveren. Op die manier weet men best wat eerst aan te pakken. Een thermografische luchtfoto van de Brugse daken is al voor iedereen raadpleegbaar.

In november 2021 maakte WVI al een thermografische gevelscan van de woningen in Assebroek. Gedurende een nacht werd toen het warmteverlies van alle straatgevels in Assebroek in kaart gebracht. Maar tot nu hadden enkel de bewoners van Assebroek zicht op het energieverlies via de gevels.

Er zijn nog tien nachten nodig om het energieverlies via de gevels van het volledige grondgebied van Brugge in kaart te brengen. Omdat de Stad deze belangrijke informatie over warmteverlies aan alle Bruggelingen wil aanbieden, gaf het stadsbestuur opdracht aan WVI om een thermografische gevelscan van alle straten van Brugge te maken. Samen met de begeleiding van de renovatiescanners en de collectieve wijkrenovaties ondersteunen deze thermografische gevelscans de inwoners bij hun renovatieplannen.

AI-tool voor automatische interpretatie van thermografische beelden

Met de gevelscan in Assebroek merke de Stad dat er hiervoor grote interesse is. Zo maakten in 2022 80 inwoners van Assebroek een afspraak met de renovatiescanners om meer uitleg te krijgen over hun gevelscan en kregen 54 inwoners uit deze deelgemeente een uitgebreid renovatieadvies inclusief de interpretatie van de gevelscan. Bovendien werkt de Stad, samen met WVI en met steun van VLAIO, aan een AI-tool (Artificial Intelligence) om de interpretatie van de thermografische beelden te automatiseren. 

Naast het in beeld brengen van het warmteverlies via het dak, is het ook van belang om warmteverliezen via de gevel zichtbaar te maken als trigger om bewoners aan te zetten tot het isoleren van de gevel, vervangen van de ramen en deuren... Hiervoor werd al een thermografische handscanner aangekocht. Dit toestel wordt ingezet bij renovatieadvies op maat op vraag van de burger. Uit dit project blijkt dat het tonen van warmteverlies via de gevel effectief burgers kan overtuigen om tot woningrenovatie over te gaan. Om te renoveren kunnen Bruggelingen onder bepaalde voorwaarden ook gebruik maken van de opknappremie.

Tags

e-zine

Blijf op de hoogte
van toekomstige projecten

Wil je als eerste geïnformeerd worden bij een nieuw project in jouw

gemeente of regio. Schrijf je in op onze wachtlijst!