Wilde rozen - Zwin
22/02/2022

Inventaris: Wilde rozen in de kustduinen

Wat?

Het Zwin en het ruime kustduinengebied zijn een uitzonderlijke plaats voor wilde rozen: er komen twaalf wilde soorten voor, drie verwilderde exoten en maar liefst negentien kruisingen.

 

Rol WVI

Om die rijke diversiteit in de kijker te zetten, gaf de Provincie West-Vlaanderen WVI-medewerker en topbotanicus Arnout Zwaenepoel de opdracht om de wilde rozen in het duingebied te inventariseren.

 

Over het project

Dat leverde een heus naslagwerk op, Wilde rozen in het Zwin en de kustduinen. Het boek geeft een rijk geïllustreerd overzicht van alle waargenomen soorten, exoten en kruisingen en behandelt daarnaast zowat alle aspecten van de rozenstudie. Aan bod komen onder meer: de geschiedenis van de wilde rozen in de duinen, de evolutie van de classificatie sinds Dodoens, de verschillende toepassingen van wilde rozen (van rozenwater en geneeskundige en culinaire toepassingen tot aanplanting als sierstruik), de biotopen en vegetatietypes waarin de diverse soorten aangetroffen worden, het belang van wilde rozen voor het natuurbehoud en de fauna en schimmels die op wilde rozen voorkomen. Het boek bevat een determinatiesleutel waarmee liefhebbers zowel alle aangetroffen soorten als de vele hybriden kunnen uitsleutelen. Oude aquarellen en foto’s van natuurfotograaf Misjel Decleer maken er tegelijk ook een prachtig kijkboek van.

Arnout Zwaenepoel
Arnout Zwaenepoel
expert natuur, bos, landschap en groen