08/12/2021

Wat?

TERTS staat voor ‘Transitie in Energie via een Regierol t.o.v de Tertiaire Sector’ en is een project in het Interreg programma Vlaanderen-Nederland. Met TERTS – willen we het onbenutte potentieel in de tertiaire sector aanboren, samen met partners in Nederland en Vlaanderen. We mikken op de sectoren horeca, detailhandel, bakkers, slagers, kappers en andere kleine zaken en kantoren.

Rol WVI

WVI is projectverantwoordelijke. Binnen het project zijn we werkzaam voor de gemeenten Knokke-Heist, Beernem, Blankenberge, Oostkamp en Jabbeke om de energiedoelstellingen voor het Burgemeestersconvenant te behalen.

Over het project

Samen met het gemeentebestuur zetten we een communicatietraject op, om handelaars en dienstverleners over het project te informeren. Ze kunnen bij ons een energiescan aanvragen, die we vooral gebruiken om hen te informeren over hoe hun zaak energie-efficiënter kan worden gemaakt. Ze bespreken de scan met de intergemeentelijke energiecoach van WVI, die hen meteen enkele ‘quick wins’ voorstelt: aanpassingen en investeringen die zichzelf op korte termijn terugverdienen. Die ‘quick wins’ kunnen zowel over de gebouwschil gaan als over de gebruikte toestellen, installaties en technieken.

Willen de handelaars een stap verder gaan, dan stelt onze energiecoach hen innovatieve technieken voor. De kennispartners in TERTS stellen momenteel een lijst van zulke innoverende technieken op. Als de handelaars en dienstverleners erin willen investeren, ontzorgt de energiecoach hen zo goed mogelijk en wordt hun investering voor de helft terugbetaald via TERTS. De bedoeling is om aan weerszijden van de Nederlands-Vlaamse grens minstens 25 bedrijfjes te vinden die een innovatieve techniek willen toepassen.

Eind vorig jaar is WVI in de vier gemeenten begonnen met de energiescans. De reacties van handelaars en dienstverleners zijn positief – ze appreciëren vooral dat de WVI-energiecoach ongebonden advies geeft, zonder commerciële doeleinden.

Projectpartners

De partners in Vlaanderen en Nederland zijn KU Leuven (Technologiecampus Gent), Universiteit Gent, Technische Universiteit Eindhoven, Gemeente Goes, Interleuven, Stad Brugge, Gemeente Middelburg, Stichting Avans en Kunstencentrum Vooruit.

Duur

TERTS is gestart op 1 oktober 2018 en loopt nog tot 30 maart 2022.

www.terts.org