Pentahelix
08/12/2021

PentaHelix | Naar breed gedragen actieplannen

Wat?

Acht Midwestgemeenten - Ingelmunster, Lichtervelde, Meulebeke, Moorslede, Oostrozebeke, Ruiselede, Tielt en Wingene - engageerden zich als groep Klimaatoverleg Midwest om een gezamenlijke CO2-reductie van 40 procent te realiseren, dit in lijn met de Europese doelstellingen (Burgemeestersconvenant 2030). Tegelijk zullen ze hun gemeenten veerkrachtiger maken, zodat ze beter bestand zijn tegen de effecten van klimaatverandering, bijvoorbeeld door maatregelen te nemen tegen overstroming, droogte en hitte. De acties die daarvoor nodig zijn, staan opgesomd en toegelicht in het klimaatplan.

Rol WVI

Door de positieve ervaringen binnen het traject 2020 besloten de 7 gemeenten samen verder te werken in het traject 2030. Ze laten zich begeleiden door WVI voor de opmaak van het energie- en klimaatactieplan.

Over het project

Het Europese project PentaHelix steunt lokale en regionale overheden om de actieplannen via een participatietraject te ontwikkelen. PentaHelix ontwikkelt een methode om tot een breed gedragen actieplan te komen. Daartoe worden alle stakeholders al in een vroege fase bij de opmaak betrokken, vanuit vijf pijlers: overheden, bedrijven, kennisinstellingen, ngo’s en inwoners. Zo wil het project komen tot een actieplan waarin elke stakeholder zijn verantwoordelijkheid definieert en bij de uitvoering ook effectief opneemt.

Voor de inwoners organiseerde WVI in elke gemeente een klimaattafel: inwoners deelden ideeën met elkaar om hun gemeente klimaatefficiënter te maken. WVI coördineerde de klimaattafels en volgde ze inhoudelijk op. Voor de georganiseerde stakeholders werden drie gezamenlijke ontwerpsessies georganiseerd rond de thema’s water, energie en landbouw.

PentaHelix bundelt de krachten: werk vanuit je eigen en elkaars sterktes om samen aan de slag te gaan en meer te bereiken, en dit al vanaf de opmaak van het klimaatplan. WVI bouwde met de 8 gemeenten van de pilootgroep Klimaatoverleg Midwest ervaring op in dit traject. Nu gaan we aan de slag met de andere 21 enthousiaste gemeenten.

Projectpartners

In het PentaHelix-project werkten 11 partners uit Kroatië, Noorwegen, Letland, Spanje en België samen. De Belgische partners zijn IGEMO en WVI. Het PentaHelix project ontving Europese subsidies (100%) via het Horizon 2020 programma voor onderzoek en innovatie van de Europese Unie.

Duur

Het project liep van 1 maart 2018 tot 28 februari 2021.