Zonne-gemeente Lo-Reninge stelt thermografische luchtfoto voor

Zonne-gemeente Lo-Reninge stelt thermografische luchtfoto voor
17.10.17

Meer dan 250 inwoners waren gisteren aanwezig tijdens de officiële voorstelling van de thermografische luchtfoto (of warmtefoto) van Lo-Reninge. Vanaf vandaag kan elke Lo-Reningenaar in het warmteloket van het administratief centrum terecht om te zien hoe het gesteld is met de dakisolatie van zijn/haar woning.

Tijdens de nacht van 11 op 12 januari 2017 werd met een vliegtuig een thermografische luchtfoto gemaakt van het grondgebied Lo-Reninge. Met behulp van een thermografische camera werd in beeld gebracht hoe het met de dakisolatie van de huizen en gebouwen is gesteld. Op 16 oktober 2017 werd deze thermografische luchtfoto officieel voorgesteld aan haar inwoners dankzij de goede samenwerking tussen stad en WVI.

Het stadsbestuur van Lo-Reninge werkt immers actief aan een duurzaam en beter leefmilieu. “Zo willen we alle inwoners helpen om geld te besparen en nemen we de tijd om hen persoonlijk te begeleiden”, zegt burgemeester Lode Morlion. “De bedoeling van deze warmtefoto is om een duidelijk beeld te krijgen van de warmteverliezen via het dak van particuliere woningen.” Met de foto werden alle 1.300 woningen in kaart gebracht. “We zijn ervan overtuigd dat dit een stimulans zal zijn voor veel inwoners om initiatieven te nemen voor het verder en beter isoleren van hun woning”; vult schepen van milieu, Johan Matthys, aan. Op 26 juni 2017 werd Lo-Reninge tijdens het West-Vlaams Klimaatevent in Kortemark immers uitgeroepen tot dé zonne-gemeente van West-Vlaanderen: maar liefst 1 op 6 gezinnen heeft zonnepanelen geïnstalleerd.

Inwoners kunnen vanaf vandaag online een afspraak maken via https://www.wvi.be/nl/verliest-jouw-dak-warmte. Getrainde medewerkers helpen hen graag met de interpretatie van deze scan voor jouw dak. Hierbij is het handig dat ze weten of ze thuis waren op het moment van de opnames (woensdag 11 januari tussen 19.00 en 23.00u) én of er verwarmd werd in de kamers vlak onder het dak.

Alle aanwezige inwoners ontvingen alvast 1 € als symbolische besparing en 25 huisscans t.w.v. 500 € werden verloot onder de aanwezigen. Tijdens deze huisscan geven experts (energiedeskundige) tips en advies om een hoger wooncomfort te bekomen met een lagere energiefactuur. Tevens wordt er voor de bewoners of eigenaars een renovatie-en financieringsvoorstel op maat uitgewerkt.

CONTEXT
WVI en de stad Lo-Reninge kunnen voor het maken van de foto rekenen op 15.000 euro Europese middelen (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) via het Interreg-project See2Do! in het programma Vlaanderen-Nederland. Tevens maakt de stad 20.000 euro vrij, waarvan een deel zal gebruikt worden voor het maken van een straatscan (of gevelscan). Straatthermografie is een nieuwe vorm van thermografie die handelt over meerdere facetten die een woning typeert waaronder: muren, buitenschrijnwerk, rolluikkasten, infiltraties, bouwproblemen zoals vocht, … Zo krijgt de burger een nieuwe kijk op zijn/haar woning.