Wvi maakt inventaris en afwegingskader op van spoorwegerfgoed langs provinciale assen

Wvi maakt inventaris en afwegingskader op van spoorwegerfgoed langs provinciale assen
16.01.12

Wvi is door de provincie West-Vlaanderen aangesteld voor de opmaak van een inventaris en afwegingskader voor de validering van het spoorwegerfgoed langs de provinciale groene assen: de Groene 62 van Torhout tot Oostende, De Frontzate van Diksmuide tot Nieuwpoort, De Trimaarzate van Avelgem tot Spiere, het Guldensporenpad van Kortrijk tot Zwevegem, De Abdijenroute van Brugge tot Maldegem, De Kezelbergroute van Roeselare tot Menen, De Vrijbosroute van Boezinge tot Kortemark, De Stroroute van Zonnebeke tot Moorslede en De Vloethemveldzate te Zedelgem.

De inventarisatie zal op basis van terreinverkenning en analyse van historisch materiaal het spoorweggerelateerd erfgoed (zoals paaltjes, overgangen, spoorwegbruggen, ...) in kaart brengen en documenteren. Daarnaast wordt gevraagd om het erfgoed uit Wereldoorlog I dat te vinden is langsheen de Frontzate, eveneens te inventariseren.

Het afwegingskader zal op basis van criteria - zoals gebruikswaarde, culturele en esthetische waarde en ruimtelijk-structurerende waarde - een afweging per spoorwegrelict maken of bij ingrepen op of langs de spoorwegbedding conservatie al dan niet zinvol is.