Tweede WVI seminarie: 'DSI en DBA in de gemeente'

Tweede WVI seminarie: 'DSI en DBA in de gemeente'
08.07.16

Op 29 juni organiseerde WVI voor de tweede keer het seminarie ‘DSI en DBA in de gemeente’. Met o.a. de digitale Omgevingsvergunning in het vooruitzicht zijn meer en meer gemeenten zich aan het voorbereiden op de digitale sneltrein. Digitale Stedenbouwkundig Informatie (DSI) en de Digitale Bouwaanvraag (DBA) zijn momenteel een hot topic bij veel steden en gemeenten en dat was duidelijk te merken aan de hogere opkomst dan vorig jaar. Een 70-tal medewerkers en beleidsmensen was aanwezig in OC De Schouw in Lichtervelde.

Er werd deze editie bewust de nadruk gelegd op gebruikerservaringen. Roeselare, Diksmuide en Ingelmunster stelden hun manier van werken voor rond DBA. Paul Van Lindt van Ruimte Vlaanderen gaf een stand van zaken van het DBA-project en schetste de geplande uitrol van de Omgevingsvergunning in 2017. Een belangrijke conclusie was dat er ook rond DBA haast evenveel manieren van werken als gemeenten bestaan. Hierop werd verder ingegaan tijdens een levendig panelgesprek, in interactie met het publiek.

In een tweede luik gaf Bart Boute (WVI) een genuanceerd beeld van de meerwaarde van DSI voor gemeenten. Aan de hand van voorbeelden uit Gistel en Knokke-Heist werd de ondersteunende rol toegelicht die WVI hierbij kan spelen.

Vooral de praktische insteek werd door de aanwezigen gesmaakt en is op vraag van vele gemeenten voor herhaling vatbaar. Opmerkelijke aanwezigen dit jaar ook een aantal softwareleveranciers die het seminarie met bijzondere aandacht gevolgd hebben.

 

Hier kunt u de presentaties van het seminarie raadplegen:

 

“Start to DBA”: getuigenissen van opgestarte gemeenten

 

“What’s next?”: toelichting door Ruimte Vlaanderen
Paul Van Lindt (projectleider DBA Ruimte Vlaanderen) 

 

“De D in DSI”
Bart Boute (expert GIS WVI)
 
Vragen, bedenkingen of inlichtingen? David Vandecasteele, 0475/202913, d.vandecasteele@wvi.be