24/10/2019

Quicksand geeft gestalte aan de slimme toekomst

Het Roeselaarse technologiebedrijf Quicksand gooit hoge ogen in de wereld van de micro-elektronica. Wat begon in een garage groeide in korte tijd uit tot een volwaardige marktspeler. “Quicksand ontwerpt micro-elektronica op maat voor industriële, medische en consumenten-toepassingen”, zegt zaakvoerder Steven Sanders. “Onze focus ligt op miniaturisatie, optimalisatie van het energieverbruik en draadloze communicatie. Als kers op de taart investeren we in een nieuwbouwproject op het WVI-bedrijventerrein Ovenhoek in onze thuishaven Roeselare.”

Quicksand nam in 2014 een vliegende start met de toetreding van collega-zaakvoerder Lieven Hollevoet. Beide ingenieurs begonnen hun carrière bij imec, het Leuvense onderzoekscentrum voor micro-elektronica en nanotechnologie, waar ze mee aan de basis lagen van verschillende patenten voor draadloze communicatie. “Onze ambitie reikte verder. Zo willen we onze doorgedreven kennis en ervaring bundelen tot nieuwe producten. Vandaag helpen we elke industrietak, organisatie of toepassing bij de vertaalslag naar slimme, geconnecteerde producten”, vertelt Steven.

Door elektronica sterk te miniaturiseren, zijn de toepassingen vandaag de dag oneindig. “Zo zijn we in staat om zeer snel een werkend prototype op tafel te leggen. In opdracht van Hydroko hebben we de elektronica voor een slimme watermeter ontwikkeld die toelaat om waterstanden draadloos door te geven aan de watermaatschappij of bij lekdetectie de kraan vanop afstand dicht te draaien. Dankzij onze ervaring in het bouwen van toepassingen met een laag energieverbruik kunnen we een batterijlevensduur van 16 jaar garanderen. In onze nieuwbouw zullen we ook over een ‘power tower’ of meetkamer beschikken die het mogelijk maakt om dergelijke termijnen te garanderen.”

Op ijzer en zuurstof na is silicium het meest voorkomende element op aarde. Overal in de natuur is silicium aanwezig: in kwartsgesteentes, klei, zand, en zelfs planten. “Onze bedrijfsnaam lag dan ook voor de hand”, vertelt Steven. “Sand verwijst zowel naar zand, met als hoofdbestanddeel het silicium waar chips op ontwikkeld worden, als naar mijn familienaam. Quick verwijst dan weer naar onze kordate en ervaren aanpak bij het ontwerpen van slimme elektronica.”

In deze ‘Internet-of-Things’ tijden beschikt Quicksand over de nodige kennis & tools om een nieuw of bestaand product digitaal leven in te blazen en intelligent te laten communiceren met de buitenwereld. “Voor ons team zijn we op zoek naar de systeemarchitecten van de toekomst met een passie voor elektronica. Gebeten? Maak dan deel uit van een gedreven high-tech team dat een vooraanstaande rol speelt in de IoT revolutie.”

www.quicksand.be