22/09/2023

Opening opleidingscentrum 'The Reef' in Oostende

Op 14 september 2023 opende het opleidingscentrum 'The Reef' in het Ostend Science Park in Oostende. Het initiatief is voortgekomen uit een consortium tussen POM West-Vlaanderen, Syntra West, Universiteit Gent, VIVES en Howest. Het centrum zal bedrijven en organisaties de kans bieden om hun werknemers op te leiden en voor te bereiden op een carrière in de blauwe economie.

De offshore hernieuwbare energiesector en de blauwe economie ondergaan momenteel een razendsnelle technologische evolutie. Ook in West-Vlaanderen blijft de sector groeien, maar bedrijven vinden moeilijk personeel met het juiste profiel en de vereiste competenties. Wereldwijd zullen er tegen 2023 naar schatting zo'n 142.000 nieuwe windmolentechnici nodig zijn. Om aan deze behoeften tegemoet te komen, is, als onderdeel van het Europese project UPSKILL, geïnvesteerd in de bouw van een innovatief lab.

'The Reef' legt de focus op virtual reality en andere innovatieve technologieën die studenten en cursisten onderdompelen in levensechte simulaties. Dit is van grote meerwaarde, aangezien het opleiden van mensen voor werk in de offshore sector, omwille van de toegankelijkheid en veiligheid, geen vanzelfsprekendheid is. In het centrum wordt XR-technologie ingezet om een gecontroleerde en veilige testomgeving te creëren. Het lab is een ruimte van 100 m² voorzien van een smartboard met toegang tot de digital twin van het Belgische deel van de Noordzee. Daarnaast is er een VR-playzone die gebruikt kan worden om met een VR-bril veiligheidsoefeningen uit te voeren. De VR-cave is een unieke constructie voor teamtraining. Tot slot is er een controlekamer uitgerust met verschillende schermen waar operatoren in opleiding in real-time kunnen navigeren en reageren op echte scenario's.

Syntra West zal het lab gebruiken voor de opleiding tot windmolentechnicus en marinecoördinator. Universiteit Gent zal specifieke opleidingen aanbieden binnen de mariene en maritieme wetenschappen. Hogeschool VIVES zal het lab inzetten voor de analyse en verwerking van data van drones en voor opleidingen rond 3D-modellering. Howest wil zich vooral concentreren op opleidingen in cybersecurity, blockchain en AI. Bedrijven en andere kennisinstellingen hebben ook de mogelijkheid om het lab te huren voor opleidingen aan hun personeel of klanten.

Met The Reef wil het consortium niet alleen tegemoetkomen aan de groeiende vraag naar opgeleide werkkrachten, maar ook de ambitie realiseren om Vlaanderen op de kaart te zetten als wereldspeler op het gebied van opleidingsaanbod in de offshore energiesector.