Deelfietsen - Donkey Republic
15/02/2023

Nieuwe oranje deelfietsen voor Veurne, Koksijde en De Panne

De gemeenten Veurne, Koksijde en De Panne bouwen met Donkey Republic aan een nieuw deelfietsensysteem. Het project wordt opnieuw in goede banen geleid door WVI. Zo verdwijnen de groene deelfietsen uit het straatbeeld die worden vervangen door nieuwe, oranje exemplaren.

Vlak voor de coronacrisis werden de eerste generatie deelfietsen gelanceerd in de 3 lokale besturen. Het systeem kende een moeilijke start o.a. door het virus, maar ook technisch waren er enkele moeilijkheden. Zo konden de slimme sloten niet altijd makkelijk geopend en gesloten worden. Voor de uitrol van de eerste generatie deelfietsen ontvingen de gemeenten subsidies van het Europees Interreg V project Transmobil.

Veurne, Koksijde en De Panne blijven investeren

Door het toenemende gebruik van de deelfietsen werd beslist om verder te investeren in het deelfietsenproject. Er werd gekozen voor een nieuw deelfietsensysteem. Via een gunning is deze keer Donkey Republic aangesteld voor de uitbating. De 105 oranje deelfietsen van Donkey Republic zijn vanaf februari 2023 beschikbaar. Het gebruik, met een slim slot en een app op je smartphone, is gelijkaardig als het oorspronkelijke systeem. Maar nieuw is de ‘shepherd’: een aangeworven persoon die zich verplaatst met een fiets om reparaties uit te voeren en ook om de fietsen te herverdelen.

Locaties

In totaal worden 105 deelfietsen ingezet verspreid over 27 ophaallocaties waaronder de treinstations, randparkings, sportcentra, marktplaatsen, etc. Kortom, je vindt de oranje deelfietsen op locaties waar veel mensen samenkomen. Het grote voordeel van dit systeem is dat de gebruikers nog steeds een fiets kunnen ontlenen in de ene ophaallocatie en terugplaatsen in een andere locatie naar keuze.

Het stijgend succes van deelfietsen

De afgelopen jaren zagen we het gebruik van de deelfietsen sterk toenemen in de 3 lokale besturen. Vooral tijdens de fietsmaanden maart tot september merken we dat de fiets vlot gebruikt worden met gemiddeld 13 ritten per dag. In de topmaanden juli en augustus stijgt dit zelfs tot gemiddeld 28 ritten per dag.

Sinds de opstart in november 2019 werden al bijna 9.000 ritten gereden goed voor 50.000 km.

De deelfietsen worden regelmatig gebruikt om langere afstanden te fietsen. De ritten starten vaak aan een treinstation richting de kust of zelfs richting Diksmuide. De gemiddelde afstand bedraagt ongeveer 6 km per rit, maar er zijn ook regelmatig ritten van meer dan 60 km.

Het deelfietsensysteem kent vandaag meer dan 1.000 gebruikers. Het zijn vooral jongeren die gebruik maken van het systeem.

Hoe kan je een fiets ontlenen?

Dat is super eenvoudig! Download de app van Donkey Republic op je mobiele telefoon, zoek de dichtstbijzijnde beschikbare Donkey Bike en huur deze in de app. Je kunt tot 5 fietsen huren, voor korte of lange huurperiodes. Je ontgrendelt de fiets met de app via een Bluetooth-verbinding. Het slot opent automatisch en je kan vertrekken. Op het einde van de rit parkeer je de fiets op een parkeerlocatie en geef je het einde van de rit aan in de app.

Om te genieten van de gratis ritten, kun je de code DONKEYWVI in de betaalagenda van een “Just Ride” verhuur invoegen en vervolgens 30 minuten gratis fietsen.

Wat kost een rit?

De eerste generatie deelfietsen werden gratis aangeboden aan gebruikers dankzij subsidies van het Europees Interreg V project Transmobil. Het project liep eind 2022 af.

De nieuwe deelfietsen zullen betalend zijn, maar tegen een democratische prijs. Als overgangsmaatregel zal het eerste halfuur gratis aangeboden worden tot eind april 2023.

  • Voor korte ritten betaal je enkel voor de periode dat je met de fiets rijdt. Per kwartier betaal je € 0,50. Rij je langer dan 1 uur nemen de prijzen af. Voor een halve dag betaal je dan maximaal € 2,50.
  • Voor pendelaars zijn er speciale abonnementstarieven. Je betaalt slechts € 9 per maand voor een onbeperkt aantal ritten gedurende maximaal 1 uur. Als je € 14 per maand betaalt, kan je de fiets zelfs 12 uur per rit gebruiken voor een onbeperkt aantal ritten.

Bedrijven kunnen bovendien gebruik maken van een speciaal abonnement om de eigen werknemers gratis met de deelfietsen te laten rijden.

Aandachtpunten

Geen ‘strooifietsen’ die je overal kan achterlaten, maar deelfietsen die altijd op één van de 27 vaste parkeerlocaties teruggeplaatst worden. Zo willen de 3 gemeenten de kosten van het systeem beperken, alsook overlast tegengaan. Om de fietsen te stallen, werd geïnvesteerd in praktische en herkenbare fietsrekken. “Uiteraard kan je je rit (even) pauzeren, zolang de laatste stop een vaste parkeerlocatie is. Wanneer de fiets niet in één van deze locaties wordt achtergelaten of er wordt met de fiets op het strand gereden, zal je een boete ontvangen.”

De eerste 6 maanden geldt als een proefperiode. Als we merken dat de fietsen vaak gebruikt worden om een bepaalde locatie te bezoeken, kunnen er eenvoudig extra parkeerlocaties worden ingebouwd in het systeem.

Was je al gebruiker van de groene deelfietsen?

De groene deelfietsen zullen plaatsmaken voor de nieuwe oranje fietsen van Donkey Republic.

Vergeet in de app van Mobit zeker je account niet te annuleren. Deze functie vind je terug onder “mijn account”. Op die manier sluit je je account af en zal het resterende bedrag op je wallet en eventueel je waarborg terugbetaald worden door Mobit.

Pech of ongeval?

Bij problemen aan de fiets, beëindig je eerst de rit. Daarna kan je in de app melden wat er mankeert aan de fiets. Bij een ongeval met de fiets, meld je dit via de app. Bij lichamelijke letsels wordt uiteraard de politie verwittigd.

In de gebruikershandleiding van Donkey Republic-app wordt eveneens vermeld wat te doen in geval van een ongeval of problemen.