30/03/2021

Kortemark pakt uit met elektrische deelfietsen

Ook in Kortemark kan je voortaan fietsdelen. 10 fietsen, zowel gewone als elektrische, staan vanaf 29 maart klaar aan het lokale Hoppinpunt en kunnen tegen een kleine vergoeding ontleend worden. “We hebben gekozen voor duurzame, degelijke fietsen die voorzien zijn van een slim fietsslot”, zegt Lynn Vermote, schepen voor mobiliteit en fietsbeleid.

De deelfietsen werden aangekocht bij lokale fietshandelaar Eric Claerhout uit Kortemark. Het gaat in totaal over 3 gewone fietsen en 7 e-bikes. De fietshandelaar zal ook instaan voor het onderhoud van de deelfietsen. Opmerkelijk is dat de batterijen van de e-bikes zullen worden opgeladen door vzw De Stoasje. Dit lokaal initiatief organiseert reeds verschillende dagactiviteiten voor mensen met een verstandelijke of meervoudige beperking in het voormalige stationsgebouw. “Het opladen van de batterijen en het controleren van de fietsen kan perfect als activiteit worden uitgevoerd”, zegt schepen voor sociale zaken en gelijke kansen, Christine Logghe. “De samenwerking met vzw De Stoasje is zo een mooi voorbeeld van een inclusieproject.”

“Dankzij het Vlaamse Klimaatfonds en de Europees subsidieprojecten Stronger Combined en Transmobil  speelt de gemeente in op het model van basisbereikbaarheid dat de Vlaamse overheid wil uitrollen vanaf 2022”, zegt Geert Sanders, algemeen directeur van WVI. Momenteel worden op verschillende plaatsen in Vlaanderen Hoppinpunten aangelegd. Op deze plekken zullen reizigers vlot en comfortabel kunnen overstappen van het ene naar het andere vervoermiddel. “De deelfiets vormt een belangrijke schakel. Voor korte verplaatsingen is deze vaak sneller dan te voet of zelfs met de auto”, getuigt schepen Lynn Vermote.

“De komst van een Hoppinpunt of mobipunt bij het voormalig treinstation heeft voor Kortemark een grote meerwaarde”, besluit burgemeester Karolien Damman. “De stationsomgeving van Kortemark bevindt zich in het centrum van de gemeente waar er al verschillende buurtwinkels aanwezig zijn en ook het gemeentehuis met haar dienstverlening op loopafstand bereikbaar is. Door hier tevens een aanbod van deelfietsen, een fietspomp en een pakjesautomaat te voorzien en op termijn  een aangename wachtruimte voor pendelaars te realiseren, kan het voormalig station van Kortemark uitgroeien tot een volwaardig Hoppinpunt.

Slimme slotenHet systeem van deelfietsen met vaste standplaatsen wordt mogelijk dankzij het gebruik van slimme sloten, die een ingebouwde gps hebben en geopend kunnen worden met een app op de smartphone. Wie het aanbod wilt uitproberen, kan de Mobit app downloaden op je smartphone, een account aanmaken en vervolgens een fiets ter plekke openen via de app.

VoordeligHet gebruik van de (elektrische) deelfietsen van Kortemark is voordelig en makkelijk. Per rit betaal je slechts 1 EUR en je mag een ganse dag met de fiets rondrijden. De eerste keer dat je de app oplaadt zal je een waarborg van 29 EUR betalen en een minimaal instapbedrag van 5 EUR moeten opladen op je wallet of digitale portefeuille. Deze wallet zal gebruikt worden om je ritten te betalen. Wanneer je uit het systeem wil stappen, krijg je de waarborg en restbedrag op je wallet teruggestort.

EvaluatieVia de software van de slimme sloten zal Kortemark monitoren hoe frequent de fietsen gebruikt worden, welke defecten het meest voorkomen, etc. Zo kan Kortemark snel inspelen op de behoeften en problemen van gebruikers. “Bij het veelvuldig gebruik van de fietsen, zal Kortemark investeren in bijkomende fietsen en sloten”, besluit schepen Lynn Vermote.