27/05/2021

Aankoopcentrale duurzame voertuigen

WVI start samen met de andere Vlaamse streekintercommunales een nieuwe aankoopcentrale duurzame voertuigen. Zo zullen lokale besturen vanaf september voortaan beroep kunnen doen op WVI voor deze dienstverlening. De gezamenlijke aankoop van (elektrische) voertuigen is immers een gewaardeerde dienstverlening, die lokale besturen ontzorgt en de nodige besparingen oplevert.

Aankoopcentrale verduurzaamt voertuigenvloten

De nieuwe dienstverlening is hoofdzakelijk gericht op lokale besturen, maar ook politiezones, brandweerzones, gemeentelijk onderwijs, OCMW’s en intercommunales kunnen hun voertuigenvloten verduurzamen via de aankoopcentrale.

De nieuwe aankoopcentrale duurzame voertuigen biedt heel wat voordelen:

  • Interessantste voorwaarden en kortingen.
  • Maximale ontzorging: géén afzonderlijke bestekken vereist, alles gebeurt via één aanbestedende overheid.
  • Duurzame voertuigen op maat van lokale besturen: gespecialiseerde technische expertise en begeleiding in het configureren van de voertuigen volledig naar wens (bijvoorbeeld veegwagens)
  • CO2-reductie door de verduurzaming van voertuigen (cf. klimaatdoelstelling)

 

Lokale besturen zijn voortrekkers

De elektrificatie van het wagenpark zit momenteel in een stroomversnelling. De komende jaren zal deze trend alleen maar verder groeien. Naast het verduurzamen van personenwagens is er ook een enorme nood aan het verduurzamen van afvalwagens, bestelwagens, voertuigen voor technische diensten, veegwagens,… De nieuwe aankoopcentrale duurzame voertuigen geeft lokale besturen de opportuniteit een voorbeeld- en signaalfunctie op te nemen in de strijd tegen klimaatverandering.

Dit project kadert perfect binnen

  1. de transitie naar een duurzame en toekomstbestendige mobiliteit
  2. de ambities en doelstellingen van het Burgemeestersconvenant, waarbij lokale besturen streven naar 40% CO2-reductie tegen 2030 en klimaatneutraliteit tegen 2050.

Opstart gepland voor 2022

De voorbereidingen voor de nieuwe aankoopcentrale zijn volop bezig. Vanaf september zullen we hierover uitgebreid communiceren.

Heeft u nog bijkomende vragen of opmerkingen, aarzel dan niet contact op te nemen met mobiliteitsexpert Margo Swerts via m.swerts [at] wvi.be of 050 36 71 71. Wij helpen u graag verder!