25/11/2021

Energiehuis WVI: Help inwoners hun energiekosten dimmen!

Wat?

Het Energiehuis is een initiatief van de Vlaamse overheid dat u wegwijs maakt in de verschillende (steun)maatregelen voor energie-investeringen en renovatiewerken. Het Energiehuis is de ‘personal coach’ van alle burgers op het vlak van energetische renovatie. Iedereen kan er met zijn of haar vragen terecht over energiebesparing, energiepremies, renovatieadvies, energiescans, … 

Rol WVI

Sinds 2015 fungeert WVI als Energiehuis voor de Vlaamse Energielening. In 2018 breidde de Vlaamse Regering ons takenpakket uit. We blijven renteloze energieleningen verstrekken aan mensen uit de prioritaire doelgroep. Voortaan fungeren we ook als laagdrempelig energieloket, waar we inwoners informeren, begeleiden en ontzorgen bij hun energetische renovatie.

Dat doen we voor de inwoners van 32 gemeenten in ons werkingsgebied, in de regio’s Midwest, Middenkust en Brugge. Voor gemeenten in de regio Westhoek fungeert de DVV Westhoek als Energiehuis. De stad Brugge en de stad Oostende organiseren hun Energiehuis zelf. Sinds 1 april 2021 verstrekken we overigens ook leningen voor inwoners van de Stad Brugge. Elk van de 32 deelnemende gemeenten is vertegenwoordigd in de beleidsgroep van het Energiehuis WVI.

Over het project

Inwoners van de 32 gemeenten kunnen via diverse kanalen bij ons terecht. Op onze website reiken we basisinformatie en handige tools aan. Specifiek opgeleide loketmedewerkers beantwoorden vragen telefonisch of per mail. Inwoners kunnen ook een afspraak maken voor een persoonlijk gesprek, digitaal of op een van de zitdagen die we in enkele woonwinkels organiseren. Voor zo’n gesprek kunnen ze ook terecht in ons kantoor in Brugge. Daar beschikken we over een goed

uitgerust demoloket, zodat we hen al meteen slimme isolatie- en energietechnieken kunnen laten zien.

Voor die gratis basisdienstverlening krijgt het Energiehuis WVI elk jaar 200.000 euro aan werkingsmiddelen van de Vlaamse overheid. Als we meer willen doen, moeten we daarvoor samen met de gemeenten extra middelen zoeken. Dat geldt bijvoorbeeld voor straatthermografie met onze Thermocar of voor de begeleiding bij de renovatie van appartementsgebouwen. Zo’n extraatje is ook de actie ‘Weet jij wat je dak allemaal kan’, waarmee we burgers willen sensibiliseren om hun dak in te zetten voor het klimaat. De belangrijkste partner van het Energiehuis WVI is en blijft de gemeente. We merken dat nog niet alle gemeenten beseffen hoe belangrijk het Energiehuis voor hun inwoners kan zijn. Daarom herhalen we onze oproep nog eens: werk met ons samen, informeer uw inwoners via de website of het gemeentelijke infoblad – we hebben daarvoor kant-en-klare folders en affiches voor u klaarliggen. Vertel hen waarmee en hoe ze bij ons terechtkunnen en verwijs inwoners met vragen rond energiezuinig wonen of renoveren naar ons door.