dakenscan
17/12/2021

Daken optimaal benutten voor het klimaat

Toen Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers in 2020 een projectoproep voor lokale klimaatacties lanceerde, bedacht Energiehuis WVI de dakenactie ‘Weet jij wat je dak allemaal kan?’ Die zet de rol van het dak in het klimaatverhaal in de kijker. Daken kun je isoleren, groen inrichten, gebruiken voor zonneenergie en om hemelwater op te vangen en te laten infiltreren enz. Bij de voorgestelde klimaatactie sloten 24 gemeenten zich aan. Ze werd geselecteerd en met de toegekende subsidie nam WVI in september 2021 een beleidsmedewerker energie in dienst.

Dakambassadeurs

De draaischijf van de dakenactie wordt een toegankelijke webapplicatie waarop inwoners de toestand van hun dak kunnen registreren. Om hen daarvoor warm te maken, kunnen de deelnemende gemeenten ook prijzen uitreiken – de modaliteiten daarvoor worden nog uitgewerkt. Aan de hand van een vragenlijst brengen inwoners op de webapplicatie de huidige toestand van hun dak in kaart. De website reikt renovatietips aan en een stappenplan, verwijst door naar de renovatiecoaches van het Energiehuis WVI en andere mogelijkheden tot ondersteuning, ontzorging en advies op maat.

Inwoners die hun dak al grondig hebben gerenoveerd kunnen het op de website melden als inspirerend voorbeeldproject. Ze kunnen bij de renovatiecoaches dan ook een korte opleiding tot dakambassadeur volgen, zodat ze geïnteresseerde renoveerders bij hen thuis kunnen ontvangen om hen toe te lichten hoe ze hun dak hebben aangepakt.

Het dakenproject zit momenteel in de opstartfase. Dit najaar worden alvast alle 24 deelnemende gemeenten samengebracht voor een infomoment.

Ann Tack
Ann Tack
directeur diensten en expertise