Handige tools

V-test® | Vergelijk de energiecontracten in Vlaanderen

De VREG V-test® vergelijkt objectief alle contracten voor aardgas en elektriciteit, van alle energieleveranciers op de Vlaamse markt.

Via de V-test® van de VREG kan je snel en eenvoudig berekenen welke energieleverancier je de meest voordelige prijs biedt voor de levering van jouw elektriciteit en/of aardgas.

CREG Scan

Met de CREG Scan vergelijk je het energiecontract dat je in het verleden gesloten hebt met het huidige aanbod op de markt. Zo zie je meteen hoe jouw huidig contract zich verhoudt tot de actuele markt.

Zonnekaart Vlaanderen

Hoe geschikt is jouw dak voor zonnepanelen of een zonneboiler? Consulteer de zonnekaart en bekijk jouw dak en winst.

Test uw EPC

Met deze test kunt u het energielabel van uw woning inschatten en vergelijken met andere woningen in Vlaanderen. Ontdek hier ook hoe u uw woning energetisch kan verbeteren tot energielabel A, de Vlaamse doelstelling tegen 2050.

Kennisplatform voor bouw & energie

Gebruik de gratis rekenmodules om het energieverbruik van jouw project te berekenen.

Omgaan met asbest

De OVAM streeft samen met jou naar een duurzaam afval- en materialenbeheer en een propere bodem in Vlaanderen. Zo is asbest een schadelijke stof die in meer dan 3.500 bouwmaterialen is verwerkt. De stof is niet met het blote oog zichtbaar, daardoor weten we vaak niet dat asbest ook in onze eigen woning verborgen zit. 

Waterwegwijzer bouwen en verbouwen

Kraantjeswater, afvalwater, regenwater… bij een (ver)bouwproject pak je het beter in één keer goed aan. Voor elke watersoort zijn er tal van wettelijke regels en praktische aandachtspunten. De Waterwegwijzer bouwen en verbouwen helpt je op weg door de regels en technische aandachtspunten voor water in en rond je woning op een rijtje te zetten.

Geoloket zonering- en uitvoeringsplannen

Zoek op waar er riolering komt en waar je zelf je afvalwater moet zuiveren. Via dit geoloket kan je ook de prioriteit, de timing en de actor opzoeken.

Geopunt Vlaanderen

Geopunt is de centrale toegangspoort tot geografische overheidsinformatie zoals percelen, gewestplannen, erfgoed, ondergrond, overstromingsgevaar, enzovoort.

Inventaris 'onroerend erfgoed'

Deze inventaris geeft je een overzicht van het waardevolle erfgoed in Vlaanderen. Zowel archeologisch, bouwkundig, landschappelijk als varend erfgoed zijn opgenomen, goed voor meer dan 90.000 erfgoedobjecten in totaal. Ben je op zoek naar specifiek erfgoed? Dan kan je onze inventaris heel gericht doorzoeken.

Geothermische Screeningstool

Geothermie of aardwarmte is een hernieuwbare energiebron die vandaag nog relatief weinig benut wordt. Deze tool laat toe de thermische geleidbaarheid van de ondergrond overal in Vlaanderen en de gewenste diepte in te schatten (BEO-toepassingen).

Kies jij voor aardgas?

Aan het (ver)bouwen? Via volgende tool kom je meteen te weten of je woning of perceel aansluitbaar is op aardgas: 

Woning zoeken? Mobiscore checken!

Ontdek snel hoe een (toekomstige) buurt scoort en hoe bereikbaar belangrijke voorzieningen zijn te voet of met de fiets.

Levenslang wonen

Ontdekt hier tips om je woning comfortabeler en veiliger te maken om langer zelfstandig thuis te wonen.

De woningpas: een digitaal paspoort voor jouw woning

In jouw woningpas vind je een overzicht van alle beschikbare informatie over jouw woning.

Hout Info Bois

Hout Info Bois informeert over technische informatie van hout en houttoepassingen. 

Ecobouwers Groene Warmte tool

Verwarmen zonder aardgas of stookolie: wat kan er in mijn woning? Met de Ecobouwers Groene Warmte tool kun je nagaan welke technieken haalbaar zijn voor jouw woning.

Vlaams Instituut voor Bio-Ecologisch Bouwen

VIBE promoot bouwen en wonen met een gunstig impact op het milieu, het klimaat en de mens. Dit vanuit de achterliggende gedachte dat de huidige tradities die heersen binnen de Vlaamse en Belgische bouw-en wooncultuur anders kunnen en moeten.

Pixii - Kennisplatform Energieneutraal Bouwen

Pixii is een neutrale wetenschappelijke onderzoeksinstelling die de bouwactoren helpt bij zowel innovatie, informatie en netwerking als op de werf.

e-zine

Blijf op de hoogte
van toekomstige projecten

Wil je als eerste geïnformeerd worden bij een nieuw project in jouw

gemeente of regio. Schrijf je in op onze wachtlijst!