17/01/2023

Thermocar & -loket: sensibiliseren met gevelscans

Wat?

Zodra de vorst in de lucht zit, rijdt de thermocar van WVI weer uit. Koude winternachten zijn immers ideaal om warmteverliezen van woningen in beeld te brengen. Op het dak van de thermocar staat een infraroodcamera die gevels en daken scant. Dat levert voor elke woning een unieke warmtefoto op, die energieverliezen voor de bewoners zichtbaar maakt – meteen een erg concrete aansporing om de woning correct te isoleren.

Rol WVI

In opdracht van de gemeente rijdt de thermocar van WVI uit. Bewoners kunnen achteraf de foto ophalen bij de gemeente of een thermoloket. Tijdens het traject staat de gemeente in voor de communicatie naar haar inwoners. WVI biedt de nodige ondersteuning (en opleiding) aan. Tot slot, geeft de gemeente mee invulling aan het thermoloket.

Over het project

Veel gemeenten zetten straatthermografie in als sensibiliserend instrument om burgers ertoe aan te zetten werk te maken van energierenovatie. Van elke gescand huis krijgen de bewoners een persoonlijk resultaat in de bus.

Via het thermoloket wordt de gevelscan aan de bewoner toegelicht. De loketmedewerkers lichten in een persoonlijk gesprek hun vaststelling toe waarna -in dialoog met de burger- de energierenovatie-maatregelen worden toegelicht. Dit onafhankelijk gesprek plant het zaadje voor verdere energierenovatie. 

Deze tool is heel effectief om mensen de stap naar renovatie te laten nemen. Zo werd er binnen de gescreende gemeenten 20% van de woningen bereikt. Heel wat bewoners namen op basis van de warmtescan zelf verdere stappen om bijvoorbeeld ramen te vervangen of kieren en spleten te (laten) dichten. Anderen zetten dan weer de stap om een professional uit te nodigen voor een plaatsbezoek.

De thermocar reed al uit voor Lo-Reninge, Kortemark, Oostkamp, Poperinge, Diksmuide, Veurne, Jabbeke, Roeselare, Tielt, Koekelare, Brugge, Heuvelland, Mesen, Zuienkerke & Oostrozebeke. Volgende gemeenten staan eerstdaags op de planning: Zonnebeke, Ichtegem, Izegem en Wingene. 

Jeroen Verbeke
Jeroen Verbeke
expert energie