Thermocar & -loket

Thermocar & -loket

Waarom
Mensen weten vaak niet waar ze moeten beginnen als het op renoveren aankomt. Er is nood aan correcte informatie, maar de drempel om naar de renovatiecoach te stappen is te groot. Vertrekkend vanuit het idee dat beelden meer zeggen dan woorden werden er binnen het Europese project See2Do! 2 thermografische camera’s aangekocht: één  handcamera voor de renovatiecoach en de andere om op een auto te plaatsen.

Wat
De thermocar voert al rijdend gevelscans uit om energieverlies te detecteren. Deze relatief nieuwe meettechniek kan energieverlies van muren, buitenschrijnwerk, rolluiken, infiltratie, vochtproblemen,… zichtbaar maken voor de bewoners via een unieke warmtefoto. De scans kunnen enkel gemaakt worden bij specifieke weersomstandigheden en een temperatuur lager dan 5 graden. De thermocar is al in verschillende West-Vlaamse gemeenten uitgereden (Kortemark, Oostkamp, Lo-Reninge, Pervijze, Houtem en Proven).

Hoe
De thermoscans worden op vraag van gemeenten als dienstverlening uitgevoerd. Bewoners kunnen achteraf de foto ophalen bij de gemeente of een thermoloket. Op basis van de gevelscan wordt de renovatienoodzaak in kaart gebracht. .  Voor renovatiebegeleiding kunnen de inwoners terecht bij het Energiehuis. Deze tool is heel effectief om mensen de stap naar renovatie te laten nemen. Zo werd er binnen de gescreende gemeenten 20% van de woningen bereikt. Heel wat bewoners namen op basis van de warmtescan zelf verdere stappen om bijvoorbeeld ramen te vervangen of kieren en spleten te (laten) dichten. Anderen zetten dan weer de stap om een professional uit te nodigen voor een plaatsbezoek.

Contact
WVI | Jeroen Verbeke - j.verbeke@wvi.be
 

Thermocar & -loket