YOUCA Action Day: werken voor één dag, loon voor het zuiden

YOUCA Action Day: werken voor één dag, loon voor het zuiden
18.10.18

Het is vandaag 18 oktober, de voorlaatste donderdag van oktober en traditioneel de YOUCA Action Day (vroeger Zuiddag). Voor de 13e editie gaan opnieuw meer dan 15.000 jongeren aan de slag, waaronder Helena.

YOUCA, Youth for Change and Action (vroeger Zuiddag) is een organisatie voor en door jongeren die hen stimuleert om samen te werken aan een duurzame en rechtvaardige samenleving. Jongeren vanaf 15 jaar gaan voor één dag niet naar school, maar steken de handen uit de mouwen tijdens de YOUCA Action Day. Ze krijgen de kans om te proeven van het echte werkleven. Het loon dat ze die dag verdienen, 50 EUR, gaat naar een sterk jongerenproject van Plan International in Ecuador en enkele projecten in België. Helena koos ervoor om een dag op de werkvloer bij WVI, waar haar moeder werkzaam is, mee te lopen.

YOUCA en Plan International België hebben 1 duidelijk doel voor ogen: een duidelijke impact teweegbrengen op de vooruitzichten van jongeren en specifiek van meisjes in Nueva Prosperina, één van de meest achtergestelde wijken van Guayaquil, Ecuador. Daarom worden er jongerengroepen gevormd, met telkens 50 leden tussen 15 en 19 jaar oud. Deze jongeren zullen in groepssessies bijvoorbeeld meer seksuele voorlichting krijgen. Daarnaast krijgen jonge vrouwen de kans om mee te beslissen in hun gemeenschap en kunnen jongeren samenwerken aan een cultuur waar gendergerelateerd geweld geen plaats heeft.