27/06/2007

Wvi projectregisseur in Hooglede

 

Projectregie is een nieuwe vorm van samenwerking tussen de gemeente en wvi. Wvi doet zelf geen financiële inbreng in het project, maar zet haar ervaring en deskundigheid in om het project te begeleiden en de kwaliteit ervan te bewaken. We stimuleren de visievorming, stellen een procedure voor om architecten en projectontwikkelaars te selecteren, boren subsidiemogelijkheden aan en waken over de concrete afwerking van het hele project. In Hooglede heeft wvi het gemeentebestuur een wedstrijdformule voorgesteld die kwaliteitsbewaking koppelt aan commerciële haalbaarheid.

 

Het gemeentebestuur van Hooglede wil het beschermde gemeentehuis uitbreiden met een vlot toegankelijke ruimte op het gelijkvloers, waar de dienstverlening aan de bevolking wordt samengebracht. Die uitbreiding wordt gecombineerd met woningbouw.

 

Het eerste deel omvat enerzijds de gelijkvloerse uitbreiding van het gemeentehuis en anderzijds een woningbouwprogramma en ondergrondse parkeergarage. Daarvoor wordt de vrije markt van projectontwikkelaars aangesproken. Deel 2 van het programma is een gesubsidieerd woningbouwproject. Dat deel wordt gerealiseerd door wvi, in opdracht van de gemeente Hooglede. Wvi vraagt de subsidies aan, doet de aanbesteding en volgt de bouwwerkzaamheden op.

 

Getrapte wedstrijdformule

Om de samenhang en de kwaliteit van het project te waarborgen, stelde wvi een wedstrijdformule in twee fasen voor. De eerste fase was een open ideeënwedstrijd voor architecten, die een globaal concept voor de projectsite moesten bedenken. Uit de 12 anonieme inzendingen koos de jury 3 concepten. De geselecteerde ontwerpers - Buro II (Roeselare), Architectuur.be (Kortrijk) en Demeyer & Partners (Ieper) - hebben hun concept uitgewerkt tot een voorontwerp.

 

Fase 2 is een oproep aan projectontwikkelaars. Zij kiezen één van de geselecteerde voorontwerpen en werken dat verder uit. Fase 2 moet dus een realistisch uitvoeringsdossier opleveren van de geselecteerde voorontwerpen.

 

Met die formule kunnen we architecturale en stedenbouwkundige kwaliteit (fase 1) koppelen aan uitvoerbaarheid en commerciële haalbaarheid (fase 2).

 

Meer info: m.delrue [at] wvi.be