07/02/2008

Wvi participeert in Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai

Op 28 januari 2008 vond in Kortrijk de officiĆ«le installatievergadering plaats van de Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai. Deze vormt voortaan het officiĆ«le beheersorgaan van het grensoverschrijdend gebied waarin alle overheden uit Lille, West-Henegouwen en Zuid-West-Vlaanderen rechtstreeks vertegenwoordigd zijn. De Eurometropool is erop gericht om de dialoog en samenwerking aan weerszijden van de grens te versterken.

 

 

De uiteindelijke doelstelling bestaat erin om het dagelijkse leven van bijna 2 miljoen inwoners te vergemakkelijken, door alle juridische en praktische belemmeringen weg te werken die er nog steeds zijn wanneer iemand aan de overkant van de grens wil werken, ondernemen, een opleiding wil volgen, een uitkering moet ontvangen edm. 

De samenwerking van wvi met Noord-Frankrijk is niet nieuw. Reeds vanaf de jaren 90 was wvi nauw betrokken bij de grensoverschrijdende samenwerking tussen de intercommunales in West-Vlaanderen, Henegouwen en de Rijselse regio. De oprichting van de Eurometropool is evenwel in 2 opzichten een primeur. Het is de allereerste EGTS (Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking) die wordt opgericht. Deze Europese rechtsfiguur werd pas in 2006 in het leven geroepen door de Europese Unie om de samenwerking tussen publieke rechtspersonen uit verschillende lidstaten mogelijk te maken. Maar nog belangrijker is dat alle betrokken overheden uit het gebied participeren, niet enkel lokale maar tevens provinciale, departementale, regionale en centrale overheden. Dat zorgt ervoor dat de Eurometropool beslissingen zal kunnen nemen en projecten zal kunnen uitwerken die vanuit gemeenschappelijk overleg groeien en die op alle bestuursniveaus worden gedragen.