22/10/2015

WVI op de Werelddag van de Stedenbouw / 27 november 2015

Hoe duurzaam ruimte voor ondernemen creëren is een vraag die vele gemeenten bezig houdt.

Het bundelen van taakstellingen tussen gemeenten die slechts perspectief hebben op een beperkt aantal hectare aan nieuwe ruimte voor bedrijven maar die toch een ruimtelijk verantwoorde inpassing ervan nastreven, kan een oplossing bieden. Dit kan bijvoorbeeld door het voorzien van een kwalitatief intergemeentelijk bedrijventerrein op het grondgebied van één gemeente omdat er daar een ideale plek voor is. Vragen die hierbij echter heel snel naar boven komen zijn: wie zal instaan voor de kost van het onderhoud van het openbaar domein, naar wie gaan de inkomsten uit de onroerende voorheffing, wat is de impact op de woningenbehoefte van die gemeenten, …  . Kortom, het vraagstuk van de verevening komt om het hoekje kijken.
Om hierop een antwoord te vinden, werd door WVI in samenwerking met het Westhoekoverleg een project ingediend bij het Agentschap Ondernemen in het kader van het thema “Ondernemingsvriendelijke gemeente”.

Het project “Intergemeentelijke bedrijventerreinen voor de Westhoek” beoogt het bekomen van modellen van intergemeentelijke bedrijventerreinen & verevening voor de betrokken regio. Er werd gewerkt rond twee business cases , nl. de site “Tempelaere” voor de gemeenten Alveringem, Lo-Reninge en Vleteren en de site “Luchtmachtbasis Koksijde” voor de gemeenten De Panne, Veurne en Koksijde.

WVI heeft samen met een externe consultant en met de technische en beleidsmatige actoren van de betrokken gemeenten een vereveningsmodel  uitgewerkt dat op 18 november in de Westhoek in primeur gaat en op 27 november ook toegelicht wordt op de Werelddag van de Stedenbouw 2015.

Hier vindt u het volledige programma van de Werelddag van de Stedenbouw  en kan u zich inschrijven.