16/04/2007

Wvi neemt grondaankoper in dienst

Overheden hebben een eigen grondbeleid nodig als hefboom om economische, sociale en ruimtelijke doelen te kunnen realiseren. Tegelijk maakt de schaarste op de grondmarkt en de concurrentie tussen de diverse spelers zo'n publiek grondbeleid alsmaar moeilijker. Om korter op de bal te kunnen spelen, heeft wvi daarom een aankoper in dienst genomen.

 

Publiek grondbeleid zouden we kunnen omschrijven als een doelgerichte interventie van de overheid op de grondmarkt. Zo'n interventie kan nodig zijn om ambities waar te maken op het gebied van sociale huisvesting, economische ontwikkeling of ruimtelijke kwaliteit. De schaarste op de grondmarkt maakt het moeilijker om een publiek grondbeleid te voeren. Met name in de sector van de woonprojecten heeft die schaarste de concurrentie tussen de diverse actoren verscherpt. Vaak schiet de overheid tekort, omdat de privésector nu eenmaal verkoopsstrategieën kan aanwenden waarop zij geen beroep kan doen.

 

Voor wvi is het publieke grondbeleid altijd een topprioriteit geweest. Door grond aan te kopen voor bedrijventerreinen, zorgen we ervoor dat de gewenste economische streekontwikkeling ook effectief gerealiseerd kan worden. Door kavels op de markt te brengen, stellen we de gemeenten in staat een sociaal woningbeleid te voeren. We geven hen bovendien de zekerheid dat de kavels effectief bebouwd worden en niet om speculatieve redenen in portefeuille worden gehouden.

 

Die rol willen we blijven spelen. In een concurrentiële omgeving moeten we dat proactiever en slagvaardiger doen. Bij de aankoop van gronden werken we samen met de Comités tot Aankoop, die onder meer schattingsverslagen opmaken en de aankooponderhandelingen voeren. Die dienstverlening willen we nu aanvullen met een eigen aankoper, die sinds 1 april in dienst is.

 

Voor de cel woonprojecten zal de aankoper zich vooral toeleggen op marktprospectie. Hij zal ook de onderhandelingen met eigenaars en pachters voeren. Dat doet hij ook voor de cel bedrijfshuisvesting. De aankoper zal nauw samenwerken met de commissarissen van de Comités tot Aankoop, en natuurlijk ook met de projectontwikkelaars van wvi. Om actief te kunnen prospecteren, rekent hij ook op de steun van de gemeenten: zij kunnen mogelijkheden en opportuniteiten signaleren en een deel van hun beschikbare grond reserveren voor publiek grondbeleid.