Stem de nieuwe Ingelmunsterse dorpsbrug naar eeuwige roem

Stem de nieuwe Ingelmunsterse dorpsbrug naar eeuwige roem
14.05.20

De nieuwe Ingelmunsterse dorpsbrug is genomineerd voor de Publica Awards in de categorie 'Urban development, Infrastructure & Mobility'. De brug vormt één van de sluitstukken van de ambitieuze dorpskernvernieuwing die WVI mee heeft vormgegeven.

Aanleiding van het hele project was de knoop van de centrumbrug, die verhoogd moest worden om grotere schepen en containervervoer op het kanaal toe te laten. In het Interreg IIIb project “Canal Link” ontwikkelde WVI en KULeuven in opdracht van de Provincie-West-Vlaanderen een regionale visie voor het kanaal Roeselare-Leie, waarin onder meer de kiemen voor de dorpskernvernieuwing van Ingelmunster zijn ontstaan. Deze probleemstelling, ingegeven vanuit een transport- en infrastructuurvraag,  werd aangegrepen om, over actoren heen, beide dorpshelften aan beide zijden van deze waterstructuur met elkaar te verbinden en het dorp een kwalitatief, helder leesbaar en uniform ontworpen publiek domein te geven.

Het ontwerp van Bas Smets, 360 architecten en Ney, resultaat van een wedstrijd, zet in op een uniform platform dat in de ene dorpshelft aanzet, de vallei overspant en landt in de andere dorpshelft. Als een accolade rijgt het zo de dorpsdelen aan elkaar, over de vallei heen. In een éénvormige typologie wordt de publieke ruimte van dit nieuwe aanwijsbare centrum uitgewerkt over de deelprojecten heen, met niet alleen pleinen en straten, maar evenzeer een nieuw trein- en busstation en een nieuwe brug over kanaal en Mandel.

De brug is een architecturale parel: met z'n 286 meter, exclusief de aanloophellingen, is dit de langste brug op het Seine Schelde Vlaanderen-traject. Naast de dorpsbrug, werd ook de nieuwe sluis, stuw en binnenvaartomgeving van Harelbeke genomineerd voor de Vlaamse Waterweg.

Stem nu!

1. Surf naar https://publica-brussels.com/kandidaten-publica-awards-2020
2. Scroll naar beneden en selecteer in de categorie 'Urban development, Infrastructure & Mobility' 'DORPSBRUG INGELMUNSTER - Vlaamse Waterweg' door het bolletje aan te klikken
3. Scroll naar beneden en vink 'ik ben geen robot aan'
4. Klik op 'vote'
5. Zodra je jouw stem uitbracht, krijg je een grijs kader te zien en is je stem geregistreerd.