23/10/2019

Roeselaarse glastuinbouwzone is uitverkocht

De glastuinbouwzone in Roeselare is nu ook officieel uitverkocht. Met de ondertekening van de akte mogen Franky & Els Galle - Vanackere zich trotse eigenaars noemen van het tweede en laatste perceel grond op het bijna 30 hectare groot gebied.

De tomatenkwekerij ‘Gabel bvba’ van Franky & Els Galle-Vanackere uit Ingelmunster maakt hiervoor de oversteek naar Roeselare. “Dit voelt aan als thuiskomen”, glunderen Franky en Els. “De voorbestemming van het gebied als agrarische bedrijvenzone heeft ons over de streep getrokken. Bovendien bouwt de REO Veiling een gemeenschappelijke logistieke deelsite waar de tomaten zullen verzameld en verpakt worden. De tomaten die verkocht zijn op de veiling zullen hier zelf door de kopers worden opgehaald.”

De glastuinbouwzone is een samenwerking tussen de stad Roeselare, WVI, MIROM en de REO Veiling, en een primeur voor Vlaanderen. Op een terrein van bijna 30 hectare worden zo twee nieuwe serrecomplexen van elk tien hectare, of 100.000 vierkante meter, gebouwd. Het familiebedrijf Tomco uit Ardooie nam in 2019 al zijn serres in gebruik. “We hopen begin 2020 te kunnen starten”, zegt Franky Galle. “Bovendien is ook de opvolging bij Gabel verzekerd. Onze zoon Tuur zal de dagelijkse leiding van deze teeltfaciliteit voor zijn rekening nemen.”

Ook de nabijheid van afvalintercommunale MIROM is een pluspunt. Beide serrecomplexen zijn aangesloten op het MIROM-warmtenet waardoor de serres deels verwarmd worden met restwarmte van de verbrandingsoven. Daarnaast maken ze ook gebruik van  warmtekrachtkoppelingen (WKK’s).

 

Tags