09/11/2015

Nieuwe dienstverlening voor gemeentes: inscannen van plandocumenten

De Vlaamse overheid, meer bepaald het Departement Ruimte Vlaanderen, heeft een systeem opgezet voor de uitwisseling van digitale stedenbouwkundige informatie (DSI). Het systeem omvat een infrastructuur voor het samenbrengen van stedenbouwkundige informatie afkomstig van verschillende overheden in één authentieke centrale bron en voor het uitwisselen ervan met de verschillende stakeholders en gebruikers. WVI organiseerde hiervoor een seminarie op 3 juli 2015.

Eén van de basisvereisten om in te stappen in DSI is te beschikken over de digitale documenten van de vigerend stedenbouwkundig plannen op uw grondgebied (zoals bijvoorbeeld een BPA of RUP). Voor oude plannen betekent dit dat u een digitale kopie (scan) maakt van deze documenten. Gezien WVI sinds kort beschikt over een grootformaatscanner (met een maximale scanbreedte van 91 cm) kunnen wij bijstand leveren bij de digitalisatie van de oude documenten van haar gemeenten-vennoten.

WVI kan de oude plannen van haar gemeentes inscannen en een digitaal document aanleveren via de ftp-server in het opgelegde bestandsformaat als eerste opstap naar DSI. Indien de gemeente verder wenst te gaan, kan WVI optioneel de plancontouren van deze plannen interpreteren naar het recentste Grootschalig ReferentieBestand (GRB).

Als opstap naar DSI kan de gemeente in eerste instantie deze gescande documenten inzetten voor zijn digitaal archief van al de plannen evenals deze via de website digitaal ontsluiten naar de burgers toe, al dan niet via een gisviewer.

Gemeentes die interesse hebben in deze dienstverlening, kunnen contact opnemen met David Vandecasteele (d.vandecasteele [at] wvi.be (subject: WVI-aanbod%20inzake%20het%20scannen%20van%20plandocumenten) (d[dot]vandecasteele[at]wvi[dot]be) ; 050/36 71 71).