Nieuwe bestemming voor site Van Rullen in Wervik

Nieuwe bestemming voor site Van Rullen in Wervik
12.07.18

Op vrijdag 13 juli kondigden de stad Wervik, WVI en Hexagon een nieuw hoofdstuk aan in de lange historie van de site Van Rullen. Op het terrein komen twee bedrijfsverzamelgebouwen voor kleinschalige bedrijvigheid.

Brandslangen
“Op deze site is al sinds het begin van de twintigste eeuw bedrijvigheid,’ zo viel schepen Bert Verhaeghe met de deur in huis. ‘Decennialang werden hier brandslangen geproduceerd, eerst op basis van vlasvezels, later uit synthetisch materiaal. Het is voor de stad Wervik een plezier om samen met WVI en Hexagon hier opnieuw bedrijven te kunnen verwelkomen. Er is, zeker bij kleinschalige ondernemers, grote vraag naar ruimte om te ondernemen. Met deze gebouwen kan de stad Wervik daar een antwoord op bieden.’

Twee bedrijfsverzamelgebouwen, 20 units.
‘In overleg met de stad Wervik heeft WVI in 2008 de leegstaande gebouwen van de site Van Rullen aangekocht,’ sluit Geert Sanders, algemeen directeur WVI aan. ‘Een nieuwe bestemming voor het terrein was noodzakelijk. Eind 2015 was het RUP Bootweg een feit. Hiermee werd het mogelijk om de site Van Rullen en de aanpalende gronden te ontwikkelen voor kleinschalige bedrijvigheid en zo aan te sluiten op de bestaande bedrijven van het bedrijventerrein Bootweg. Op de site Van Rullen komen twee bedrijfsverzamelgebouwen, samen goed voor 20 units van telkens 108 tot 270 m².’

Wat is een bedrijfsverzamelgebouw?
Een bedrijfsverzamelgebouw is een kwalitatieve en ruimtebesparende oplossing voor kleinschalige bedrijven, die vaak moeite hebben om een geschikte vestigingslocatie te vinden. Een bedrijfsverzamelgebouw bestaat uit aparte units, waarvan bedrijven er één of meerdere kunnen aankopen. Zodoende zijn verschillende bedrijven in hetzelfde gebouw gevestigd, maar kunnen ze elk volledig autonoom functioneren.

Link met het verleden
‘Bij de ontwikkeling van de gebouwen, gaan wij voor sobere en verzorgde architectuur. De keuze voor een zaagtanddak en het behoud van de schouw leggen een duidelijke link met het verleden. In alle andere opzichten wordt de focus volledig op de toekomst gericht, ‘ zo klinkt de uitleg over het nieuwe ontwerp door Jelle Vandendriessche van projectontwikkelaar Hexagon, die meteen ook een beeld van de nieuwe gebouwen onthulde. Hexagon werkt daarvoor samen met Markland architecten. Volgens de planning van Hexagon worden de sloopwerken uitgevoerd in het voorjaar van 2019. De werken voor de oprichting van het eerste bedrijfsverzamelgebouw volgen in de tweede helft van 2019. De verkoop van de units start in september 2018, geïnteresseerden mogen zich aanmelden via de website www.hxgn.be of per mail op info@hxgn.be.

WVI ontwikkelde voor de stad Wervik ook al het aanpalende bedrijventerrein Bootweg en het bedrijventerrein Menenstraat Noord, samen goed voor een 16-tal middelgrote bedrijven. De realisatie van het bedrijfsverzamelgebouw biedt ondernemend Wervik een unieke kans om zich verder te ontwikkelen in een aantrekkelijk kader in de eigen stad.