Acties grensoverschrijdend sportaanbod voorgesteld tijdens startmoment 'TransSport - grenzeloos sportief'

Acties grensoverschrijdend sportaanbod voorgesteld tijdens startmoment 'TransSport - grenzeloos sportief'
15.11.13

Op donderdag 14 november 2013 hebben de partners van het Interreg IV A project "TransSport - grenzeloos sportief" hun project voorgesteld in Adinkerke. Dit Frans-Vlaamse project wil het sportaanbod in de grensoverschrijdende regio openstellen voor alle inwoners van de regio, jong en oud, sportief en minder sportief. 
Twee sportpersoonlijkheden, Laurent ThirionetFrans paralympiër uit Bergues, en Luc Van LierdeBelgische triatleet uit Brugge, hebben officieel het peterschap van het project opgenomen.

Aan beide zijden van de Frans-Vlaamse grens heeft de sportbeoefenaar een ruime keuze aan mogelijkheden op vlak van infrastructuur, clubs en evenementen. Gebruik maken van de sportaccommodatie, deelnemen aan een sportief evenement of zich aansluiten bij een club aan de andere kant van de grens blijkt echter in de praktijk geen evidentie. Daarom hebben zeven partners uit West-Vlaanderen en het Noorden van Frankrijk besloten hun krachten te bundelen in het Interreg IV A project "TransSport - grenzeloos sportief". 

De Pôle Métropolitain de la Côte d'Opale (PMCO), de Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS) West-Vlaanderen / Flandre-Dunkerque-Côte d'Opale, de Provincie West-Vlaanderen, de Conseil Général du Nord, de Conseil d'Architecture, d'Urbanisme et de l'Environnement du Nord (CAUE), de Direction Régionale de la Jeunesse, des Sports, et de la Cohésion sociale (DRJSCS) en BLOSO hebben 5 acties voorgesteld om het sportaanbod in de grensoverschrijdende regio te verruimen en toegankelijk te maken voor het grote publiek. Deze acties genieten 50% financiële steun van Europa.

  • Er wordt een interactieve databank on-line gezet waar het grote publiek de beschikbare sportinfrastructuur en sportclubs in de grensoverschrijdende regio kan terugvinden.
  • Tussen sportclubs en sportverantwoordelijken aan beide zijden van de grens worden netwerken uitgebouwd.
  • Eind september 2014 wordt een grensoverschrijdend sportief evenement georganiseerd voor het grote publiek.
  • De partners voorzien begeleiding en ondersteuning voor organisaties die hun sportmanifestatie een grensoverschrijdend karakter willen geven.
  • De partners werken een methodologische gids uit voor de organisatie van grensoverschrijdende sportieve evenementen.

Karl Vannieuwkerke, Vlaams sportverslaggever en presentator, leidde het startmoment in goede banen.