01/09/2021

Medewerkers WVI kiezen massaal voor hybride werken

Flexibiliteit, vertrouwen en autonomie zijn de sleutelwoorden

Werk en mobiliteit zijn door het afgelopen coronajaar in snel tempo veranderd. We ervaren de voordelen van hybride werken, maar ook van minder onderweg. WVI kiest als werkgever resoluut voor een nieuwe manier van werken waarbij de werknemer centraal staat, niet langer de werkplek. Vanuit onze eigen ervaringen werd een structureel telewerkbeleid uitgewerkt waar de meer dan 100 medewerkers van WVI vrijwillig op kunnen intekenen. En de interesse is groot: bijna 80% van de werknemers kiest om in het systeem te stappen.

Wie kiest voor structureel telewerk mag zelf bepalen wanneer op kantoor en wanneer thuis wordt gewerkt, met een minimum van 2 dagen per week aanwezigheid op kantoor in functie van de noodwendigheid van de organisatie. Zo combineert WVI de voordelen van telewerk met het behoud van sociale cohesie in de organisatie.

Geert Sanders, algemeen directeur: “We willen onze huidige en toekomstige werknemers de mogelijkheid bieden om een goede werk-privé balans te behouden. Dit alles in een cultuur van vertrouwen en autonomie. Het afgelopen anderhalf jaar heeft ons immers geleerd dat onze werknemers ook van thuis uit uiterst productief zijn. We willen hen daarin dan ook ondersteunen met dit aangepast kader, en uiteraard ook verder met technische ondersteuning en sociale initiatieven. Hybride werken moet het welzijn van onze werknemers verbeteren.”

Floren Bostoen is net één jaar als mobiliteitsdeskundige aan de slag bij WVI. Het stemt hem tevreden dat WVI inspeelt op maatschappelijke evoluties en ‘mee is met zijn tijd’. “De afwisseling tussen thuiswerken en op kantoor werken zorgt voor een boost van mijn productiviteit. Ik kan mijn werk ook beter organiseren, wat comfortabeler aanvoelt en waardoor ik het gevoel krijg dat ik mijn werk ook beter uitvoer. En door minder woon-werkverplaatsingen houd ik meer tijd over om te gaan sporten.”

Annelies Demyttenaere werkt ruim 15 jaar bij WVI als projectverantwoordelijke ondernemen en stelt: “We zijn van 100% op kantoor werken, verplicht geweest om 100% thuis te werken. Van het ene uiterste naar het andere dus. Nu evolueren we naar een tussenvorm, waar we de voordelen van beide systemen kunnen combineren. Ook hier zullen we onze weg wat moeten vinden in het begin. Goed dus, dat er een evaluatie komt na 1 jaar, zodat er kan bijgestuurd worden waar of indien nodig. Voor mij persoonlijk is het grootste voordeel de tijdswinst door het wegvallen van de woon-werkritten. Een tweede bijkomend voordeel: thuis werk ik alleen, in alle stilte, erg praktisch voor een aantal taken. Maar voldoende contact met de collega’s blijft natuurlijk belangrijk, daarom is het goed om wekelijks nog 2 dagen op kantoor te zijn!”

Kris Declercq, burgemeester Roeselare/voorzitter WVI: “WVI neemt zo een voortrekkersrol op. Bijna 80% van de WVI werknemers kiest voor structureel thuiswerk. Bovenal zorgt hybride werken ook mee voor minder CO2-uitstoot. Dat is goed voor 8623,5 minder gereden kilometers per week en een persoonlijke tijdwinst voor elke medewerker. Met de verworven inzichten willen we onze lokale besturen inspireren zelf aan de slag te gaan om een goed en doordacht telewerkbeleid uit te werken.”

Tags