20/04/2007

Het Eurodistrict Lille-Kortrijk-Tournai in de steigers

 

In de Frans-Belgische metropool Lille wordt de oprichting voorbereid van het Eurodistrict, een beheersstructuur voor de metropool. Het doel: de dialoog en de samenwerking tussen alle beleidsniveaus aan weerszijden van de grens verdiepen.

In de grensoverschrijdende metropool werken West-Vlaamse, Henegouwse en Noord-Franse gemeenten al sinds 1991 samen. Dat gebeurt in de Grensoverschrijdende Permanente Conferentie van Intercommunales (GPCI).

De grensoverschrijdende samenwerking in de GPC wordt van onderuit opgebouwd: ze steunt op de dynamiek van gemeenten en intercommunales. Vanuit diezelfde bottom-up-dynamiek wordt nu gewerkt aan een gemeenschappelijke politieke structuur voor de metropool. Zo'n beheersstructuur moet de samenwerking verdiepen en efficiƫnter maken.

Het werkgebied van het Eurodistrict omvat de arrondissementen Ieper, Kortrijk, Roeselare, Tielt, Tournai, Moeskroen en Ath aan Belgische zijde en het werkingsgebied van de Rijselse LMCU aan Franse zijde. Het Eurodistrict krijgt de juridische vorm van een Europese Groepering voor Territoriale Samenwerking (EGTS). Het EGTS is een nieuwe samenwerkingsvorm met rechtspersoonlijkheid die de Europese Unie in 2006 heeft gecreƫerd.

De streefdatum voor de oprichting van het Eurodistrict is eind 2007. Op 19 maart hebben de betrokken overheden alvast de intentieverklaring ondertekend en de samenwerking een nieuwe naam gegeven: Eurometropool Lille-Kortrijk-Tournai.