27/06/2007

Europees project Duurzame bedrijventerreinen positief geëvalueerd

 

Van begin 2003 tot eind 2005 heeft wvi het onderzoeksproject ‘Duurzame kwaliteit voor bedrijventerreinen' uitgevoerd, met steun van het Europese 5B Phasing Out-programma. Het programmasecretariaat heeft het wvi-project nu positief geëvalueerd.

 

In het onderzoeksproject zette wvi een duidelijke en algemeen inzetbare strategie uit om in de dagelijkse praktijk aan de verduurzaming van bedrijventerreinen te werken.

In de eerste fase werden theorieën en praktijkervaringen rond duurzame bedrijventerreinen verzameld en bestudeerd, samen met referentievoorbeelden. Dat leverde 19 inzetbare principes van duurzame kwaliteit op, verdeeld in vijf groepen: efficiënt ruimtegebruik, duurzame mobiliteit, duurzame ruimtelijke inpassing, duurzame bedrijfsprocessen en duurzaam werk- en leefklimaat. Daarna onderzochten we de instrumenten en structuren die het best geschikt zijn om die operationele principes toe te passen. Die onderzoeksresultaten werden vervolgens samengevat in een Draaiboek, een vlot hanteerbare handleiding voor planners en ontwikkelaars.

De evaluatoren - het Managementcomité van het 5B-programma en de Adviesgroep Duurzame Ontwikkeling - waren ook erg te spreken over de toepassing van de strategie op wvi-bedrijventerreinen, onder meer op de uitbreiding van het regionaal bedrijventerrein Kaaskerke Zuid, een project dat eveneens met Europese 5B-steun wordt gerealiseerd.

Meer info: Johan Proot, j.proot [at] wvi.be (j[dot]proot[at]wvi[dot]be)